Gazdaság

Matolcsy elégedett magával

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2012. 01. 26. 17:30

Matolcsy György sikeresnek ítélte a saját gazdaságpolitikáját, szerinte az egykulcsos adó még népességnövekedést is eredményezett.

Korábban a témában:

Magyarország 2010-ben új világot indított el – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának rendkívüli ülésén ahol Magyarország államháztartásának és a 2012. évi költségvetés helyzetének értékelése tárgyában hallgatták meg. A magyarországi gazdaságpolitikát azért támadják sokan, mert nem volt megszorítás, sőt még arra emlékeztető lépés sem – tette hozzá.

Sikeres volt például az egykulcsos adó, mert annak hatására nőtt a munkavállalók száma és aktivitása, fehéredett a magyar gazdaság, és még a népesedében is pozitív változások történtek – mondta a miniszter. (A KSH statisztikája szerint 2,8 százalékkal kevesebb gyermek született 2011 első 11 hónapjában, mint 2010 hasonló időszakában.)

Matolcsy (Matolcsy)
Fotók: Kummer jános

Szekeres Imre (MSZP) ezzel kapcsolatban azt kérdezte, hogy hat hónap alatt hogyan nőhetett a népesség? Matolcsy György válaszában rámutatott: már az adóváltozás szándékának a bejelentése „megmozgatta a családok női és férfi tagjainak a fantáziáját”.

Matolcsy hozzátette: az egykulcsos adó azért jó, mert az erősíti a középosztályt, míg a progresszív adózás gyengítené. A kormány az adórendszerrel az alulról nyitott középosztályt támogatja. Erre Puch László (MSZP) megjegyezte, hogy az alulról nyitott középosztályból most lezuhanni lehet. Az is  elhangzott kérdésként, hogy miért csak a középosztályt és az afölötti réteget támogatja az adórendszer, a szegényeket pedig miért hozza még nehezebb helyzetbe? Erre azt válaszolta a miniszter, hogy az szja-rendszerben nincs megkülönböztetve a szegény és a gazdag, csak az aktívak és az inaktívak között tesznek különbséget.

Felsőoktatási forradalom

Arra a kérdésre, hogy miért csökkentették a felsőoktatásba felvehető államilag támogatott hallgatók számát, Matolcsy azt válaszolta: ha a teljesen és a részlegesen támogatottak számát összaadjuk, akkor valójában alig csökkentek a keretszámok. “A Diákhitel 2 a kétszázalékos kamattal pedig mindenkinek kinyitja a lehetőséget. Minőségi megújulás lesz” – mondta.

2012-re is teljesülni fog a 3 százalékos hiány – folytatta a miniszter. Az újjászervezett ország első szerény sikerei között említette a 200 ezer új Start-munkahelyet, valamint azt, hogy a foglalkoztatás 2010 és 2011 ősze között több mint 40 ezer fővel bővült. Molnár Oszkár (független képviselő) erre reagálva megjegyezte, hogy ezt a bővülést a néhány hónapos, négyórás közmunkák okozták. Szerinte ez kidobott pénz, és a statisztikák említésekor ezt is el kellene mondani. Matolcsy Molnár feltevését cáfolta.

A miniszter szerint a Start-programban résztvevők nettó 47 ezer forintot kapnak, ez lényegesen magasabb, mint a korábbi 28 500 forintos bérpótló juttatás. Ha valaki 28 500-ból meg tudott élni, annak nagyon jót tesznek a magasabb összeggel – tette hozzá.

Matolcsy szerint az adóbevételekben is pozitív jelek mutatkoztak: 0,6 százalékkal nőtt a társasági adóból befolyó bevétel, illetve az szja-ból is 1 százalékkal több folyt be. Ez utóbbinak kissé ellentmond a Hír24-en megjelent tegnapi hír, miszerint nem alakultak teljes mértékben a tervezett szerint az államháztartás tavalyi bevételei.

Matolcsy (Matolcsy)

Szekeres Imre azt is megkérdezte, hogy a miniszter egyetért-e azzal a 7 ponttal, amelyet ma délután jelentett be az MSZP a gazdaság fellendítésére. Matolcsy azt felelte, nem kell megváltoztatni azokat a dolgokat, amiket az MSZP javasol, mert azok mind rendben vannak úgy, ahogy most vannak.

Megemlítette még, hogy a PSZÁF és az MNB összevonásának a lehetőségét visszavonják. „Pedig logikus lenne. Pár év múlva lehet, hogy az EU fogja kérni, hogy így legyen” – mondta a tárcavezető.

A miniszter szerint a költségvetés stabil, biztonságos, a 100+320 milliárd forintos tartalék elegendő kell, hogy legyen. Adódhatnak ugyan extrém helyzetek, de a hiány nem mehet 3 százalék felé. Az unortodox gazdaságpolitikát lehet bírálni, de 2008 óta a tankönyvi módszerek nem működnek – mondta Matolcsy.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.