Gazdaság

Matolcsy elégedett magával

Matolcsy György sikeresnek ítélte a saját gazdaságpolitikáját, szerinte az egykulcsos adó még népességnövekedést is eredményezett.

Magyarország 2010-ben új világot indított el – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának rendkívüli ülésén ahol Magyarország államháztartásának és a 2012. évi költségvetés helyzetének értékelése tárgyában hallgatták meg. A magyarországi gazdaságpolitikát azért támadják sokan, mert nem volt megszorítás, sőt még arra emlékeztető lépés sem – tette hozzá.

Sikeres volt például az egykulcsos adó, mert annak hatására nőtt a munkavállalók száma és aktivitása, fehéredett a magyar gazdaság, és még a népesedében is pozitív változások történtek – mondta a miniszter. (A KSH statisztikája szerint 2,8 százalékkal kevesebb gyermek született 2011 első 11 hónapjában, mint 2010 hasonló időszakában.)


Fotók: Kummer jános

Szekeres Imre (MSZP) ezzel kapcsolatban azt kérdezte, hogy hat hónap alatt hogyan nőhetett a népesség? Matolcsy György válaszában rámutatott: már az adóváltozás szándékának a bejelentése „megmozgatta a családok női és férfi tagjainak a fantáziáját”.

Matolcsy hozzátette: az egykulcsos adó azért jó, mert az erősíti a középosztályt, míg a progresszív adózás gyengítené. A kormány az adórendszerrel az alulról nyitott középosztályt támogatja. Erre Puch László (MSZP) megjegyezte, hogy az alulról nyitott középosztályból most lezuhanni lehet. Az is  elhangzott kérdésként, hogy miért csak a középosztályt és az afölötti réteget támogatja az adórendszer, a szegényeket pedig miért hozza még nehezebb helyzetbe? Erre azt válaszolta a miniszter, hogy az szja-rendszerben nincs megkülönböztetve a szegény és a gazdag, csak az aktívak és az inaktívak között tesznek különbséget.

Felsőoktatási forradalom

Arra a kérdésre, hogy miért csökkentették a felsőoktatásba felvehető államilag támogatott hallgatók számát, Matolcsy azt válaszolta: ha a teljesen és a részlegesen támogatottak számát összaadjuk, akkor valójában alig csökkentek a keretszámok. “A Diákhitel 2 a kétszázalékos kamattal pedig mindenkinek kinyitja a lehetőséget. Minőségi megújulás lesz” – mondta.

2012-re is teljesülni fog a 3 százalékos hiány – folytatta a miniszter. Az újjászervezett ország első szerény sikerei között említette a 200 ezer új Start-munkahelyet, valamint azt, hogy a foglalkoztatás 2010 és 2011 ősze között több mint 40 ezer fővel bővült. Molnár Oszkár (független képviselő) erre reagálva megjegyezte, hogy ezt a bővülést a néhány hónapos, négyórás közmunkák okozták. Szerinte ez kidobott pénz, és a statisztikák említésekor ezt is el kellene mondani. Matolcsy Molnár feltevését cáfolta.

A miniszter szerint a Start-programban résztvevők nettó 47 ezer forintot kapnak, ez lényegesen magasabb, mint a korábbi 28 500 forintos bérpótló juttatás. Ha valaki 28 500-ból meg tudott élni, annak nagyon jót tesznek a magasabb összeggel – tette hozzá.

Matolcsy szerint az adóbevételekben is pozitív jelek mutatkoztak: 0,6 százalékkal nőtt a társasági adóból befolyó bevétel, illetve az szja-ból is 1 százalékkal több folyt be. Ez utóbbinak kissé ellentmond a Hír24-en megjelent tegnapi hír, miszerint nem alakultak teljes mértékben a tervezett szerint az államháztartás tavalyi bevételei.

Szekeres Imre azt is megkérdezte, hogy a miniszter egyetért-e azzal a 7 ponttal, amelyet ma délután jelentett be az MSZP a gazdaság fellendítésére. Matolcsy azt felelte, nem kell megváltoztatni azokat a dolgokat, amiket az MSZP javasol, mert azok mind rendben vannak úgy, ahogy most vannak.

Megemlítette még, hogy a PSZÁF és az MNB összevonásának a lehetőségét visszavonják. „Pedig logikus lenne. Pár év múlva lehet, hogy az EU fogja kérni, hogy így legyen” – mondta a tárcavezető.

A miniszter szerint a költségvetés stabil, biztonságos, a 100+320 milliárd forintos tartalék elegendő kell, hogy legyen. Adódhatnak ugyan extrém helyzetek, de a hiány nem mehet 3 százalék felé. Az unortodox gazdaságpolitikát lehet bírálni, de 2008 óta a tankönyvi módszerek nem működnek – mondta Matolcsy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik