Gazdaság

Matolcsyék elszámolták maguk

Túltervezte a tavalyi bevételeket a kormány.

Nem alakultak teljes mértékben a tervezett szerint az államháztartás tavalyi bevételei – írja a Napi Gazdaság. A lap szerint figyelmeztető jel 2012-re a Matolcsy György által vezetett nemzetgazdasági tárcának, hogy tavaly a főbb adóbevételeket túltervezték: társasági adóból 15, evából 12, áfából 13 százalékkal kevesebb bevétel folyt be.

A szja-bevételeket a lassabb növekedési pálya és a jelentős adóváltozások dacára jól tervezte meg a minisztérium. Az egykulcsos adó bevezetése miatt a szja-bevételek 2010-hez képest 404 milliárddal csökkentek tavaly.

Az eddigi adatok szerint családi adókedvezményt 2011-ben havonta átlagosan mintegy 810 ezer adózó vett igénybe. Ez összesen 156 milliárd forintos adócsökkentést jelentett.Ez azt jelenti, hogy a fennmaradó mintegy 250 milliárd forint az átlag felett keresőkhöz került. A kormány ezért számított a fogyasztás felpörgésére. Ugyanakkor beigazolódtak azok a nem kormányzati jóslatok, amelyek szerint az átlagnál magasabb jövedelműek a náluk maradt pénzt nem(csak) fogyasztásra költik – emlékeztet a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik