Gazdaság

Cafeteria: Mi változott 2012-től?

Számottevő átalakulást hozott a 2012-es év a munkáltatók által kedvezményes adózás mellett adható juttatások terén. Bár az adó és járulékterhek jelentősen nőttek, a piaci szereplők nem számítanak komolyabb visszaesésre az idén.

A béren kívüli munkáltatói juttatások (cafeteria) rendszerének átalakulása már tavaly megkezdődött. A korábban igen népszerű üdülési csekket 2011 szeptemberétől nem lehet kedvezményesen biztosítani a munkavállalóknak, helyére Széchenyi Pihenő kártya (SZÉP kártya) került, amely 2012-től már nem csupán szálláshely szolgáltatásra, hanem étkezésre és szabadidős tevékenységre is igénybe vehető. Mindezzel párhuzamosan az étkezési utalványok az idén januártól kikerültek a kedvezményes adózási körből, bevezették viszont az Erzsébet-utalványt, amely fogyasztásra kész élelmiszerek vásárlására (illetve az idén még meleg ételre is) fordítható.

Drágább a munkáltatónak, de…

A felhasználási lehetőségek változása mellett érdemben emelkedtek a juttatásokhoz kapcsolódó munkáltatói terhek is: 2012 januárjától a személyi jövedelemadó (szja) mellett egészségügyi hozzájárulást (eho) is le kell róni. (Mivel ezekben az esetekben fizetési kötelezettség megállapításánál az adóalap 1,19-szeresével kell számolni, a 16 százalékos szja-t és a 10 százalékos eho-t figyelembe véve 30,94 százalékra nőtt a munkaadók kötelezettsége e juttatásokhoz kapcsolódóan a tavalyi 19,04 százalékról. A kedvezményes körbe nem tartozó elemeknél – például a korábbi étkezési utalványoknál – az eho 27 százalék, így ezek után a munkáltató összesen 51,17 százalékot fizet be a költségvetésbe.)


A változásokkal együtt a cafeteria juttatások többsége 2012-ben is jóval kedvezőbb adózási feltételek mellett folyósítható a munkavállalók számára, mint a munkabér, ezért a piaci szereplők várakozásai szerint a béren kívüli juttatások a következő évben is fontos részét képezik majd a munkavállalók motiválásának – emelte ki Róth Lajos, az OTP Pénztárszolgáltató vezérigazgatója. Az idén a munkáltatók jelentős része még csak most kezdi meg a munkavállalók nyilatkoztatását arról, hogy milyen cafeteria-elemeket választhatnak, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a SZÉP kártya fontos eleme lesz az új rendszernek.

SZÉP remények

A 2012-es adóváltozásokat követően a SZÉP kártyával (három különböző alszámlájának köszönhetően) szolgáltatások széles köre vált elérhetővé. A plasztikkártyával lehet fizetni a szálláshelyi szolgáltatásokért (kedvezményes adózás mellett évi 225 ezer forintig), a meleg étkezésért (évi 150 ezer forintig), de akár az edzőtermi bérletért vagy más rekreációs tevékenységért is (évi 75 ezer forintig). A két utóbbi alszámláról ugyanakkor belföldi szállások díját  is ki lehet fizetni, így a turizmus kapcsán elkölthető keret 450 ezer forintra emelkedett.

Jelenleg három pénzintézet (az OTP, az MKB és a K&H) kínálatában jelent meg a SZÉP kártya. A 2011-v-ben az átlagos, szálláshelyi célra felhasználható feltöltések nagysága 50 ezer forint körül mozgott. Idén az alszámlák bővülésével ez vélhetően változni fog: Róth Lajos várakozásai szerint a legnépszerűbb eleme a terméknek a meleg étkezésre fordítható alszámla lesz.

Amit a cafeteria juttatásokról tudni érdemes

A cafeteria egy olyan munkajogi szabályzat, amelyben a munkáltató választást enged a magánszemélyek számára, hogy maguk határozzák meg azt, hogy fizetésük kiegészítéseképpen – munkabérükön túlmenően – milyen juttatásokban kívánnak részesülni.

Az azonos feltételekkel foglalkoztatott munkavállalók azonos összértékben, azonos feltételek mellett választhatnak a rendszerbe bevont szolgáltatások közül. A béren kívüli juttatás összegének megállapítása mindenki számára azonos elvek alapján történik, a juttatások egyénileg választhatók.

A cafeteria juttatási keret egyes elemei – a munkáltatót terhelő adó- és járulékterhek miatt – különböző „vásárlóértéket” képviselnek. Bizonyos juttatások (pl. egyéni célú képzés) esetén a munkáltatót, más szolgáltatások (pl. életbiztosítás, lakás-takarékpénztári hozzájárulás) után a munkáltatót és a munkavállalót egyaránt adó és járulékfizetési kötelezettség terheli. Általában a kedvezmények akkor járnak, ha a munkavállalók azonos elvek mentén kapják a juttatásokat, ám a SZÉP kártya esetében lehetőség van differenciálásra is – ezért a kártya nem csak cafeteria- juttatásként alkalmazható, de lehetőség van differenciált béren kívüli juttatások kifizetésére is: a munkavállalók  megkaphatják a kártyára jutalmukat, bónuszukat is,  és ekkor is jár a kedvezmény.

A béren kívüli juttatásokat a munkavállalók általában a naptári év elején egy éves időtartamra választják, és a tárgyévben igénybe nem vett keret nem vihető át a következő évre.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyienk

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik