Gazdaság

Brüsszel többet várt volna tőlünk

Az Európai Bizottság szerint Magyarország nem tett elegendő intézkedést annak érdekében, hogy "időben és tartósan" kiigazítsa túlzott államháztartási hiányát. A jegybanktörvényt módosítani kell a megállapodáshoz.

Az Európai Bizottság szerdai ülését követően kiadott közleménye szerint a testület annak megállapítását javasolja az uniós tagországok pénzügyminiszteri tanácsának, hogy Mgyarország nem tette meg a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy orvosolja az államháztartás hiányát.

Tavaly Magyarország tiszteletben tartotta ugyan a GDP-hez viszonyított 3 százalékos deficithatárt, és az idén is várhatóan az alatt marad, de ez elsősorban egyszeri lépéseknek köszönhető, és jövőre a hiány már 0,15 százalékponttal ismét meghaladhatja a határt – derül ki a közleményből.

Módosítani kell a jegybanktörvényt

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke még kedden azt mondta: a jegybanktörvény módosítása az egyik előfeltétele az EU részéről a Magyarországgal kötendő megállapodásnak.

Rehnt a BBC televízió HardTalk című interjúműsora szólaltatta meg. Ez a műsor a külföldre sugárzó BBC World számára készül, de szerdán a BBC nagy-britanniai változatának honlapján is hozzáférhetővé vált. Az EU-bizottsági alelnök az interjúban azt mondta: Magyarország “az utóbbi időben hozott néhány olyan döntést, amelyekről úgy tűnik, hogy nem felelnek meg teljesen az európai jognak”.

Elemzik a magyar helyzetet

“Jelenleg elemezzük például a médiaszabadsággal és a jegybanki függetlenséggel összefüggő, valamint a gazdasági-pénzügyi kérdések területén (hozott) döntések tartalmát és hatását” – fogalmazott Rehn. “Komoly aggályaink vannak a jegybanki függetlenségről szóló törvénnyel kapcsolatban … a jegybanki függetlenségről szóló törvény módosítása az egyik előfeltétele annak, hogy megállapodás születhessen egy új mentőcsomagról vagy egy elővigyázatossági programról az Európai Unióval” – mondta a BBC-műsorban Olli Rehn.

Hozzátette, hogy az EU “rendszeres kapcsolatban” van a magyar hatóságokkal, és ő a jövő hét végén találkozik Fellegi Tamással, a nemzetközi pénzügyi tárgyalások folytatásával megbízott tárca nélküli miniszterrel, akivel “alkalmunk lesz megbeszélni ezt a kérdést”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik