Gazdaság

Megnyitotta a pénzcsapot az EKB

Az Európai Központi Bank 489,19 milliárd eurót helyezett ki új, hároméves banki likviditási eszközének első tenderén szerdán.

Elemzők átlagosan 250 milliárd euróra számítottak. Több elemző azonban jóval nagyobb kihelyezést sem tartott valószínűtlennek: az elemzői várakozások 150-600 milliárd eurós sávban szóródtak.

Az EKB szerdán arról tájékoztatott, hogy összesen 523 euróövezeti bank vett részt a tenderen.

A 489,19 milliárd eurós kihelyezés az EKB történetének legnagyobb egyszeri likviditásfolyósítása. Korábban, 2009 júniusában egy egyéves aukció keretében 442 milliárd eurót hívtak le az euróövezeti bankok.

Szintén szerdán tartott háromhavi tenderén 29,74 milliárd eurót folyósított az EKB összesen 72 pénzintézetnek.

Egyes piaci vélemények szerint a hároméves likviditási eszköz “bújtatott” mennyiségi enyhítés. A bankok ugyanis az újonnan megszerzett forrásokat kötvénypiaci vásárlásra fordíthatják, amivel kisegíthetik a bajba jutott euróövezeti államokat, így mentve meg saját magukat is.

Korlátozhatja ezeket a törekvéseket ugyanakkor az, hogy a szigorúbb tőkemegfelelési kritériumok nyomán az euróövezeti bankok óvakodhatnak a kockázatosabbnak ítélt európai eszközök vásárlásától. A tőkemegfelelési mutatók számításánál ugyanis az eszközállományt kockázati súlyozással veszik figyelembe, így a kockázatosabb papírok magasabb tőkefedezetet tesznek szükségessé.

Az EKB legközelebb február 29-én tart hároméves likviditási tendert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik