Gazdaság

Hazárdjáték az ország pénzügyi stabilitásával

Újabb módosító indítványok készülnek a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény tervezetéhez, amelyekről még ma dönt a gazdasági és informatikai bizottság.

Bár a kormány a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió pénteki, idő előtti távozását úgy kommentálta: szó sincs a tárgyalások megszakításáról, hisz azok hivatalosan még el sem kezdődtek, úgy tűnik, mégis komolyan veszik a nemzetközi intézmények álláspontját. A kiéleződő feszültség fő pontját jelentő Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló, a nemzetgazdasági miniszter által a múlt héten a parlament elé beterjesztett tervezethez ugyanis Rogán Antal (Fidesz) már pénteken módosító indítványokat nyújtott be, s továbbiakkal is folytatja a sort: az MTI arról tudósított, hogy a Fidesz frakcióvezetője újabb indítványokat tesz a tervezethez, amelyekről az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága ma délután dönt.

Mi módosult eddig?

Az egyik módosító indítvánnyal visszakerült a tervezetbe az a rész, amely megerősíti a jegybank makroprudenciális szabályozói szerepkörét, magyarán szélesebb hatáskört ad az MNB-nek. Ez a passzus volt az, amely az Európai Központi Banknak (EKB) véleményezésre megküldött változatban még szerepelt, s az uniós intézmény üdvözölte is a pozitív változást, egyben sérelmezte azonban azt is, hogy a parlament elé benyújtott anyagból ezek a szabályok már hiányoztak.

A másik módosító indítvány az MNB alkalmazottainak bérezésére vonatkozó korlátozást előíró bekezdés törlésére irányult. A módosító indítvány indoklása ebben az esetben is az EKB javaslatainak figyelembe vétele volt.

Mi jöhet még?

Arról, hogy ma délután milyen további változásokra tesznek majd javaslatot, egyelőre nincs információ. A gazdasági és informatikai bizottság délelőtti ülésén Simor András, a jegybank elnöke az MTI tudósítása szerint arra hívta fel a figyelmet, hogy  érdemes megfontolni az Európai Központi Bank (EKB) a jegybanktörvény tervezetéről nyilvánosságra hozott nagyjelentőségű kritikáit. Ezek a monetáris tanács tagjainak számára, kinevezési rendjére, az alelnökök számára, az MNB elnökének a Költségvetési Tanácsban betöltött szerepére vonatkoztak.

Az EU és az IMF delegációja nyilvánvaló tette, hogy múlt heti, idő előtti hazatérésük egyik oka a jegybanktörvény tervezete volt, Simor András szerint ezért alaposan meg kellene fontolni a módosító javaslatokat, ehhez több időre lenne szükség. „Attól félek, hogy a jegybanktörvény idei elfogadása kicsit hazárdjáték az ország pénzügyi biztonságával” – fogalmazott az MNB elnöke azt kérve, hogy fontolják meg minden lépésnek a következményét, amelyek nagyon súlyosak lehetnek.

A két ünnep között lehet döntés

Rogán Antal a jegybank elnökének aggályaira azzal válaszolt, hogy a tervek szerint a parlament a két ünnep között két ülést is tart, még ott is alakítható a szöveg. Szerinte elegendő a munkához a rendelkezésre álló időkeret.

Az MNB-ről szóló törvénytervezetet a múlt szerdán terjesztették be Országgyűlés elé. Az általános vita pénteken volt. A tervek szerint a jogszabály 2012 január 1-jén lép hatályba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik