Gazdaság

Nagyon sebezhetőek vagyunk

Magyarországnak is meg kell küzdenie a rövid távú gazdasági sebezhetőség problémájával. A verseny egyre nagyobb.

Ahogy Magyarországnak, úgy a többi régiós országnak is meg kell küzdenie a rövid távú gazdasági sebezhetőség problémájával; a növekedést hosszabb távon a hitelezés javulása és a működőtőke-beáramlás tudja segíteni – mondta Irina Ivascsenko, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti képviseletének vezetője a Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Karán pénteken tartott előadásában.

A képviseletvezető jelezte, a közép-európai országok között a külföldi működőtőke-beáramlásért nagy verseny lesz, és ebből az tud a legtöbbet profitálni, akinek növekedési kilátásai és beruházóknak tett ajánlatai a legígéretesebbek. A rövid távú gazdasági sebezhetőség problémájával Magyarországnak és a többi régiós országnak is meg kell küzdenie.

A Moody’s hitelminősítésről egyáltalán nem esett szó az előadáson, inkább történeti áttekintést adott a képviselet-vezető. Ivascsenko az idő jelentős részében az IMF-ről, annak történetéről beszélt, majd kitért a mai globális válságra is annyiban, hogy ismertette azokat a termékeket, amelyeket ezek kezelésére jelenleg az IMF kínál. Magyarországgal kapcsolatban fikciókba nem ment bele. Az IMF és a magyar kormány közti tárgyalásokra vonatkozóan úgy nyilatkozott: “a Magyarországgal való együttműködés módja még kidolgozás alatt van”.

Nem került szóba az sem, amit a Financial Times szellőztetett meg, miszerint valószínűsíthető, hogy az IMF Magyarországgal csak készenléti hitelmegállapodást fog kötni, ami nagyobb beleszólást, negyedévenkénti felülvizsgálatot, szigorúbb feltételeket jelent. Az elkövetkezendő két hónapra vonatkozólag csak annyit mondott Ivascsenko: az IMF hivatalos álláspontját képviseli – amely az IMF honlapján olvasható. Ivascsenko csak termékeket említett, de határozottan semmilyen értelemben nem volt szó arról, melyiket kapná, vagy kaphatná meg Magyarország. Az elhangzott, hogy Magyarországot egy-egy gazdasági mutató kapcsán lehet ide vagy oda helyezni, de az előadó hangsúlyozta: a növekedési ráta a világban még nem olyan nagy, hogy az optimizmussal tölthetne el bennünket.

Kérdésünkre, hogy az előadás időpontjának megválasztásban volt-e szerepe annak, hogy a Moddy-s a közelmúltban a bóvli kategóriába minősítette le Magyarországot, a programnak otthont adó Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Karának dékán-helyettese, Gál József úgy reagált: teljesen véletlen egybeesés volt, az időpontot még a tanév elején egyeztette a Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kara és a Magyar Közgazdasági Társaság Hajdú-Bihar Megyei Szervezete.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik