Gazdaság

Mellár szerint a kormány hibázott

Gazdasági szakemberek és egykori pénzügyminiszterek egyetértenek abban, hogy az elmúlt másfél év nem ortodox gazdaságpolitikájának köszönhető a mostani leminősítés.

Mellár Tamás, közgazdász, a Központi Statisztikai Hivatal volt elnöke és a Fidesz-közeli Századvég Gazdaságkutató Zrt. volt kutatási igazgatója szerint várható volt a mostani bukta. „Lehet szapulni ezeket a cégeket, hogy rosszul végzik a dolgukat, hogy túlkompenzálnak, és ebben van is némi igazság. De szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy a magyar gazdaság az elmúlt másfél évben nem tudott kilépni a válságból.” A jobboldali közgazdász szerint jelentős megszorításokra van szükség: 1400 milliárd forintot kell megtakarítani.


Fotó: Neményi Márton

Arra a közbevetésünkre, hogy a kormány szerint Magyarország példátlan sikerrel állította helyre az állam pénzügyi egyensúlyát az elmúlt 18 hónapban, Mellár Tamás a Hír24-nek úgy reagált, hogyha ez igaz lenne, akkor nem volna szükség a megszorításra, ami már szerinte a földművelésügyi minisztérium honlapján is megtalálható. „Sok mindent lehet mondani, csak az a kérdés, hogy ennek van-e reális alapja.”

Mellár szerint az sem igaz, hogy a Moody’s rosszindulatú volna a magyarokkal. „Tessék nekem megmondani, hogy miért nem a csehekkel, a lengyelekkel vagy a szlovákokkal ilyenek? Vagy a szlovénekkel, finnekkel? Azért, mert nálunk az egyensúlyi számok nagyon rosszak.”

A gazdasági minisztérium mai közleménye azt állítja, hogy „az elmúlt másfél éves időszakban a magyar gazdaság legtöbb területén minden külső nehézség ellenére kifejezetten kedvező irányú változás következett be”. Ezzel szemben a Központi Statisztikai Hivatal volt elnöke azt mondja, hogy az Orbán-kormány nem tudta megteremteni „a növekedés valamilyen belső forrását”. Közben pedig a költségvetés hatalmas pénzt pumpált a gazdaságba. Szerinte „újabb hibája a kormánynak, hogy azt gondolta, hogy azzal a lépéssel, hogy az IMF-fel újabb tárgyalást kezd, meg tudja fordítani a negatív hangulatot, és ez elég lesz arra, hogy kibekkelje a következő időszakot”. Mellár szerint az is hiba, hogy nem dolgoztak ki semmilyen radikális gazdasági fordulatot. Vagyis a befektetők nem látják, hogy a jövőben bármi is változna Magyarországon. Nem látni, mik lesznek a következő esztendőkben magyar gazdasági növekedés motorjai.

„Magyarország az idén közel tíz százalékkal csökkentette államadósságát”

A Horn-kormány egykori pénzügyminisztere szerint „semmi meglepő nincs abban, hogy a folyamatok ennyire eszkalálódtak.” Békesi László szerint jól látszik, hogy „sem a 2012-es költségvetés, sem a Széll Kálmán-terv nem megalapozott”. Az államadósság-csökkentés pedig azért nem igaz, mert mára szerinte ismét 82% az adósságmutatónk, pedig közben eltapsoltuk az összes magán-nyugdíjpénztári megtakarításunkat. A gazdasági szakember szerint „Magyarország régóta ott billeg a bóvli határán”.


Fotó: MTI / Mohai Balázs

Mi jöhet?

Békesi László szerint a gazdasági jogalkotás totális kiszámíthatatlansága is idevezetett. „A magán megtakarítások lenyúlása, szerződésekbe való egyoldalú belenyúlás, nem tudok olyat mondani, amivel ne kéne visszatérni a normális helyzetbe!” Ahhoz, hogy ne következzen be egy összeomlás, nélkülözhetetlen megállapodni az IMF-fel, de emellett „minimális feltétel, hogy a 2012-es költségvetési tervet, úgy ahogy van, ki kell dobni az ablakon, mert minden száma irreális”. Az egykori pénzügyminiszter a Hír24-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy a költségvetés átírása azért is sürgető, mert a parlament rövidesen lezárja annak tárgyalását, és ha nem változtat a számokon a kormány, akkor már januárban erre kényszerülhet, ami tovább rontja a bizalmat Magyarország iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik