Gazdaság

Ismét több milliárdot kap a Malév

4,2 milliárd forint tulajdonosi hitelt kap a légitársaság, 3 év múlva kell törlesztenie.

A rövidtávú finanszírozás biztosítására hároméves futamidejű, 4,2 milliárd forint összegű tulajdonosi hitelt kap a Malév, s a hétfői közgyűlést felfüggesztették – közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV). A nemzeti fejlesztési miniszter jóváhagyásával nyújtott kölcsönről szerződést írtak alá, amely szerint a kölcsönt egy összegben a futamidő végén kell törleszteni.

Hétfőn megismételt közgyűlést tartott a magyar légitársaság, de a tőkehelyzet rendezéséről szóló napirendi pont előtt az MNV képviselője a részvényesi gyűlés munkájának felfüggesztését kérte. A folytatólagos közgyűlés az eredeti napirenddel, így a tőkehelyzet rendezésével, december 21-én lesz. Az MNV közleménye szerint akkor rendeződhet a légitársaság tőkehelyzete.
A péntekre összehívott közgyűlés határozatképtelen volt, mert az állami tulajdonos képviselője nem jelent meg.

Legutóbb augusztusban kapott tőkét a döntő hányadban állami tulajdonban lévő Malév, akkor 18,5 milliárd forint tőkeemelésről döntöttek. Ennek részeként a 2010-ben nyújtott 9,98 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt alakítottak tőkévé és – kormányhatározat alapján – további 8,52 milliárd forint készpénzt is kapott a légitársaság. Ennek forrása az akkori közlés szerint a Miniszterelnökség “rendkívüli kormányzati intézkedések” előirányzata volt.

Amint arról beszámoltunk, az utóbbi tíz évben az állam több tízmilliárd forinttal segítette ki a Malévot, de a cég továbbra is veszteséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik