Gazdaság

Törvény vet véget a pontgyűjtő akcióknak?

Több mint 50 százalékos adóteherrel és szinte teljesíthetetlen adminisztrációval sújtanák a szervezőket.

Az adótörvények egyik szabálymódosítási tervezete szerint a jövőben csak azok az üzletpolitikai akciók lehetnek adómentesek, amelyek során a vásárlás után járó kedvezményt a saját nevére szóló kártyára vezetteti rá a vevő. Így a férj például nem használhatná fel felesége kártyáját a benzinkúton vagy a szupermarketben.


Fotó: MTI / Mohai Balázs

Mivel adómentesség esetében annak kell bizonyítani a mentesség feltételeinek meglétét, akinek az érdekében áll, így a nagy olajtársaságok, bankok, áruházláncok lesznek kötelezve a fentiek biztosítására, ha a folytatásban is adómentesen szeretnék kezelni a jövőben is ezen akcióikat – mondta el a hvg.hu-nak a PMX Consulting Group Magyarország Adótanácsadó Kft. ügyvezető partnere.

Szalai János hozzátette: ha ez nem bizonyítható, vagy az adómentesség feltételei nem is állnak fent, akkor a kedvezmény a magánszemélynél úgynevezett összevonandó jövedelemnek minősül. Ezek után pedig neki személyi jövedelemadót, a kifizetőnek pedig 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie.

Ráadásul, mivel a kifizetőnek ebben az esetben nincs lehetősége az szja-előleget levonni, ezért a magánszemély adatainak a feltüntetésével bevallást is kell tennie a NAV felé a le nem vont szja-összegről, valamint erről adóigazolást is ki kell állítania. A szakember megjegyezte: ha ezeket a szabályokat így fogadják el, az a pontgyűjtő akciók végét jelentheti idehaza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik