Gazdaság

Remény a frankhiteleseknek

A svájci jegybank kész további intézkedésekre a frank további gyengítéséért.

A svájci gazdaság recesszióját és a deflációt elkerülendő, a svájci központi bank (SNB) kész további intézkedésekre azért, hogy gyengítse a frankot. Ezt az SNB elnöke vasárnap, az “NZZ am Sonntag” hasábjain jelentette be. Philipp Hildebrand szerint az erős frank idővel gyengül. Ha mégsem, az deflációs folyamatokhoz vezethet, erősen megterheli a gazdaságot.

“Amennyiben a gazdasági kilátások és a deflációs folyamatok ezt megkövetelik, készek vagyunk további intézkedéseket hozni” – közölte az SNB elnöke. Szerinte a svájci gazdaság a második félévben legjobb esetben is csak stagnál, sőt kissé zsugorodhat is. Az idei év egészére Hildebrand “jó 1,5 százalékos” növekedéssel számol, jövőre pedig “még a legjobb forgatókönyv szerint is” csupán szerény mértékű bővülést vár.

Arra a kérdésre, hogy a frank euróhoz viszonyított árfolyamküszöbét 1,30-ra módosítanák-e, csak annyit mondott, hogy figyelik a gazdasági mutatókat és szükség esetén beavatkoznak. Svájcban két hónapja 1,20 svájci frankban határozták meg ezt a küszöböt. Ezt korábban elemzők Magyarország számára jó hírnek tekintették. A svájci jegybank már szeptemberben közölte, hogy „minden rendelkezésére álló eszközzel kikényszeríti a minimumárfolyamot, ezért bármekkora összegben kész külföldi devizát vásárolni.

Az SNB már akkor jelezte, hogy még az 1,2 svájci frankos euróárfolyam-küszöböt is túl erősnek tartja, a franknak idővel “gyengülnie kell”. Pasquale M. Diana, a Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének vezető felzárkózó piaci elemzője akkor “megkönnyebbülésnek” nevezte ezt a közép-kelet-európai térségnek.

A szakértő akkor úgy számolt, hogy a frank/forint árfolyam alapján a svájci franknak 1,70 frank/euró árfolyamszint környékére kellene gyengülnie ahhoz, hogy a magyar háztartások törlesztési terhei visszasüllyedjenek a hitelfelvételek idején jellemző összegekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik