Gazdaság

Egyre rosszabbul élünk

Nyolc hónapja egyre pesszimistábbak a vállalkozások és nem bíznak abban, hogy küszöbön a várva várt fellendülés.

Tovább romlottak az üzleti és fogyasztói várakozások. A GKI EU támogatással végzett felmérés szerint a pesszimizmus nyolcadik hónapja fokozódik. Októberben az üzleti és fogyasztói várakozások is romlottak, s szintjük egyaránt a 2009 végi, 2010 eleji, meglehetősen alacsony értéknek felelt meg.

Romlottak a várakozások

Az üzleti szférán belül októberben csak a messze legalacsonyabb, s szeptemberben is jelentősen csökkenő építőipari bizalmi index értéke emelkedett egy kissé, a többi ágazaté esett. Az ipari várakozások az európai tendenciáknak megfelelően fél éve romlanak. Most egyedül a saját termelésű készletállomány megítélése javult az előző hónaphoz képest, az elmúlt időszaki és a következő negyedévre várt termelés, valamint a rendelésállomány – ezen belül az exportrendelések – megítélése jelentősen romlott.

Az építőipari bizalmi index értéke – a szeptemberi jelentős csökkenés után – októberben felfelé korrigált. Az előző három hónap termelési színvonalának megítélése ugyan enyhén tovább romlott, de a rendelésállományoké javult. A kereskedelmi bizalmi index a szeptemberi szerény pozitív korrekciót követően októberben jelentősen csökkent. Romló eladási pozíció és enyhén növekvő készletszint mellett a rendelésekre vonatkozó várakozások kifejezetten zuhantak. A szolgáltatói bizalmi index egyértelműen, de a kereskedelminél kevésbé romlott októberben. Kedvezőtlenebb lett az elmúlt és a következő időszak forgalmának megítélése is.

A foglalkoztatás sem rózsás

A foglalkoztatási hajlandóság az iparban sokkal rosszabb lett, a leépítést tervezők aránya ismét jelentősen meghaladta a bővíteni szándékozókét.  A kereskedelemben és a szolgáltató szférában némi gyengülés, az építőiparban erősödés volt tapasztalható, s markánsabb lett a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Az áremelési szándék az építőipar kivételével minden ágazatban erősödött, ez utóbbi ágazatban azonban az árcsökkenést előre vetítők jelentős és növekvő többségben vannak az áremelésre készülőkkel szemben. Tovább nőtt a fogyasztók inflációs félelme. A magyar gazdaság helyzetének megítélése az iparban zuhant, a kereskedelemben, a szolgáltató szférában és a lakosság körében csökkent, az építőiparban lényegében nem változott.

A lakosság sem bizakodó

A GKI fogyasztói bizalmi index csökkenése egy év óta szinte folyamatos. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét jóval rosszabbnak ítéli meg, mint egy hónappal ezelőtt. A következő egy évben várható megtakarítási képesség valamint a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségének megítélése is rosszabb lett, mint az előző hónapban volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik