Gazdaság

Drágul a feketézés

A parlament elõtt lévõ 2012-es költségvetési törvényjavaslatból kiderül, hogy a korábban becsült húszmilliárd helyett jövõre már harmincmilliárd forint bevételt várnak az adóból. A kabinet 25 százalékkal emelné az energiaitalok, sós és elõre csomagolt cukrozott termékek, ételízesítõk adóját, és adókötelessé tenné az utóbbi idõben népszerûvé vált alkoholos üdítõket, ízesített söröket és a kávét.

A lap szerint az érintett szakmai szövetségekkel eddig nem tárgyaltak érdemben, az iparági szereplõk csak hallomásból értesültek az elõterjesztésrõl, de nem igazán lepte meg õket a kormányzati szándék. A hatások összesítése tart még az érintett szakmai szervezeteknél, ám úgy tudni, hogy a már meglévõ adótételek szigorítása nyomán is 33 milliárdra nõ a gyártók adóterhe. A kávé és az alkoholos üdítõk adójával további 10 milliárd forint folyhatna be a költségvetésbe.

Kimaradt a hamburger

A kormány tavasszal még a gyorséttermi ételeket kívánta megadóztatni, ekkor került be a köztudatba a hamburgeradó, ám végül vélhetõleg a különbözõ lobbik hathatós ügyködése miatt a törvényjavaslat alkotói arra jutottak, hogy a cukor, a só és a koffein árt az egészségnek, a zsír nem. (Sõt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Hír TV-nek a napokban éppenséggel arról elmélkedett, hogy a kedvezményes áfakörbe kellene sorolni a sós szalonnát, mivel az „elterjedt népi eledel, és házi körülmények között elõállítható”.)

A korábban hamburgeradónak nevezett közteher egyik különlegessége, hogy a hamburgerek nem kerültek be alá – amit a Lehet Más a Politika szóvá is tett, bírálva, hogy a kormány 132 millióval támogatta a McDonald’s átképzési programját. Az LMP szerint inkább a magyar cégeket kellene támogatni, és igen visszás, hogy a kormányzat olyan hamburgeradót vezet be, amelybõl a hamburgert az utolsó pillanatban kivették. Az fn.hu által korábban megkérdezett szakértõk szerint az is kérdéses, hogy egy ilyen büntetõadó miatt csökken-e érdemben a fogyasztás.

Ezt csak nagyon alapos hatástanulmányokkal lehet elõrejelezni, és még úgy is csak hozzávetõleges pontossággal. Ennél jobb ötletnek tartották volna az alapvetõ élelmiszerek áfáját csökkenteni. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a termékadó miatt nõni fog a feketézés és az adómegkerülés, miközben az érintett termékekbõl többet vásárol majd külföldön a magyar lakosság, fõleg a határ menti területeken élõk és az utazók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik