Gazdaság

Világhódító magyar gyógyszer jöhet?

Ritka a pozitív magyar vállalati hír, amelynek nyomán nyomán kilõ a cég részvényárfolyama. A Richterrel viszont éppen ez történt. Mirõl is van szó pontosan?

Három éve nem látott mértékben erõsödött a Richter a Budapesti Értéktõzsdén szerdán miután a vállalat egy sikeres klinikai vizsgálatról adott hírt tegnap reggel. Bár csütörtök délelõtt a gyógyszerpapír kissé korrigált (egy óra környékén 1,5 százalékkal gyengült), az árfolyam így is majd 8 százalékkal magasabban jár, mint két napja. A jó hír, hogy a pozitív hangulat elsõ ránézésre korántsem túlzó, a sikeres fejlesztésnek köszönhetõen ugyanis egy több milliárd dolláros piac nyílhat meg a hazai cég elõtt, amely másfél évtizede elsõ eredeti készítményét dobhatja piacra.

A Richter közvetlenül a szerdai tõzsdenyitás elõtt jelentette be, hogy a fázis hármas klinikai vizsgálatok friss eredményei alapján a cég cariprazine nevû készítménye alkalmas a bipoláris betegségben szenvedõ, akut mániás betegek kezelésére. Miután a fázis III. a klinikai vizsgálatok utolsó szakasza, a sikeres teszt egyben azt is jelenti, hogy a gyógyszer regisztrációját mostantól bármikor elindíthatják, s amennyiben a vállalat megkapja a forgalmazási engedélyt, néhány éven belül piacra is kerülhet a szer.

A bejelentés azért kiemelten fontos hír, mert az egyetlen még független magyar gyógyszergyártónak eddig mindössze néhány saját eredeti (originális) készítménye volt (azaz nem olyan úgynevezett generikus termék, amely valamely lejárt szabadalmú másik cég által gyártott gyógyszer legális másolata). A Richter legutóbbi nagysikerû originális patikaszere a Cavinton volt, amit még 1977-ben dobott piacra a cég, s azóta csak egyetlen eredeti termékük került forgalomba, 1996-ban a Curiosin.

Kell még egy jó hír

Beke Zsuzsa a Richter kormányzati kapcsolati és PR-vezetõje a lapunknak elmondta: valóban kifejezetten jó hírt kapott a Richter partnerétõl, az amerikai Foresttõl, amellyel közösen a klinikai vizsgálatokat végzi, azonban a bejelentést helyén kell kezelni. A cariprazine ugyanis a cég reményei szerint nem csak a bipoláris mánia kezelésére lesz alkalmas, hanem a skizofréniáéra is, márpedig a piacméret miatt ez utóbbi a fontosabb indikáció. Mindez azt jelenti, hogy a hatóanyag sorsa akkor dõl el, amikor a skizofrén betegek körében végzett fázis III vizsgálatok eredményei is megérkeznek. Beke Zsuzsa szerint ez 2012 elsõ negyedévében várható.

A PR-vezetõ hozzátette: amennyiben ez utóbbi teszt is pozitív eredménnyel zárul, akkor az Egyesült Államokban már 2012-ben meg lehet indítani a regisztrációs folyamatot. Ennek nagyjából 1 év az átfutási ideje, így szerencsés esetben a világ legnagyobb gyógyszerpiacán 2014 elején kerülhet a patikákba a gyógyszer. A Richter egyébként olyan megállapodást kötött a Foresttel, amely szerint a két cég felosztja egymás között a nemzeti piacokat. Bár azt a két vállalat üzleti titokként kezeli, hogy mely cég melyik piacokat kapta, miután a Richternél már jelezték, hogy az uniós értékesítéshez partnert keresnek, az egyértelmûnek tûnik, hogy a magyar cég a régiós országok mellett a többi európai piacot is megtarthatta magának. Az öreg kontinensen ugyanakkor csak az amerikai regisztráció után dobnák piacra a gyógyszert, azaz nálunk némileg késõbb jelenhet meg a készítmény, mint a tengerentúlon.

Milliárdos piac

Bár konkrét bevételi elõrejelzést a Richter vezetése szerint még korai lenne adni, Beke Zsuzsa azt jelezte, hogy a potenciális piac – ahova a gyógyszert szánják – több milliárd dolláros. A bipoláris mánia kezelésére alkalmas szerek (a mostani vizsgálat szerint ilyen a Richter gyógyszere is) az úgynevezett atípusos antipszichotikum piacának nagyjából 10-15 százalékát adják, ami az Egyesült Államokban 1-1,5 milliárd, Európában 400-600 millió dollárt jelent. A skizofrénia ezen a területen ennél is nagyobb arányt képvisel, így, ha abban az indikációban is eredményesek lesznek a klinikai vizsgálatok, akkor egy több milliárd dolláros piac nyílhat meg a Richter elõtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik