Gazdaság

Brüsszel már tudja, elszáll a hiány

A kormány Brüsszelnek már bevallotta, hogy durván elszáll a 2011-es költségvetés pénzforgalmi hiánya, év végére mintegy 300 milliárd forinttal meghaladja a törvényben rögzített célt.

A hvg.hu szerint ez derül ki a jelentésbõl, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a túlzotthiány-eljárás keretében küldött el az uniós társszervezetnek.

A Mol-részvényvásárlás után módosított idei költségvetési törvényben megjelölt 1138 milliárdos pénzforgalmi hiány helyett 1451,5 milliárd forintos lehet a deficit, ami 313,5 milliárddal több a parlament által elfogadott elõirányzatnál.

A 2011-es adatokat nem a KSH, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium állította össze, ahol azonban nem adtak magyarázatot a jelentõs eltérésre. A magasabb szám alapján a központi költségvetés pénzforgalmi hiánya idén a GDP 5,2 százaléka lesz a tervezett 4,1 százalékos hiány helyett.

A pénzforgalmi hiány elszállása ellenére a kormány idén még kényelmes helyzetben van a magánnyugdíjpénztáraktól átvett vagyonnak köszönhetõen – emlékeztet a hvg.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik