Gazdaság

Átment a Költségvetési Tanácson a 2012-es költségvetési tervezet

2-1 arányban elfogadta a Költségvetési Tanács a kormány költségvetési javaslatát. Nemet Simor András jegybankelnök mondott, Járai Zsigmond, a tanács elnöke, illetve Domokos László ÁSZ-elnök igennel szavaztak.

Simor András a kockázatokat szem elõtt tartva szavazott nemmel a Költségvetési Tanács ülésén – adta hírül közleményben a jegybank.

Simor András szerint pusztán az eddig megismert intézkedések alapján a 2012-es költségvetés hiánycélja nem teljesül. Simor pontokba szedve foglalta össze a költségvetés tervezetével kapcsolatos hiányosságokat.

– Az MNB makrogazdasági elõrejelzése annak ellenére számottevõen kedvezõtlenebb a költségvetési törvénytervezetben bemutatott feltevéseknél, hogy még nem számol a devizahitelek végtörlesztésének várható kedvezõtlen makrogazdasági hatásaival.

– A Magyar Nemzeti Bank szakértõinek számításai szerint a 2011 folyamán több lépésben bejelentett kormányzati intézkedések várható költségvetési egyenlegjavító hatása sok esetben kisebb lehet a kormány által várt megtakarításnál, míg egyes intézkedések hatása a szükséges részletek ismeretének hiányában jelenleg egyáltalán nem becsülhetõ.

– Mindezeket figyelembe véve a központi alrendszer 2012. évi hiánya az MNB legfrissebb elõrejelzése szerint a GDP 1,1 százalékával magasabb lehet a költségvetési törvény tervezetében szereplõ elõirányzatnál.

– Az eltérés nagyobb hányada az adó- és járulék bevételeknél jelentkezik. Ez kisebb részben a kedvezõtlenebb makrogazdasági feltételezéseink és az alacsonyabb 2011-es bázis következménye, nagyobb részben pedig abból fakad, hogy a bevételnövelõ intézkedések egyenlegjavító hatására vonatkozó MNB elõrejelzés pesszimistább a törvénytervezetben foglaltnál.

– A kiadási oldali eltérések esetében kiemelkedik az MNB-veszteségtérítés hiánynövelõ hatásának elszámolása, ami nem szerepel a költségvetési törvény tervezetében. A tervezett elõirányzatoknál nagyobb kiadások valószínûsíthetõek továbbá a társadalombiztosítási alapok esetében is.

– A költségvetési törvény tervezetében szereplõ bevételi és kiadási elõirányzatokat alátámasztó adózási jogszabályok és egyéb szaktörvények jelentõs része még nem készült el, illetve nem volt megismerhetõ. Emiatt jelen állapotában a költségvetési törvényjavaslatban foglalt egyenleg nem tekinthetõ törvényileg megalapozottnak, ami rontja a költségvetésrõl szóló törvény tervezetének hitelességét.

– A törvénytervezet sem számszakilag, sem formailag nem felel meg a költségvetési felelõsségrõl szóló törvénynek, mert egyrészt a 2012. évi belsõ tételek hiánya meghaladja az egy évvel korábban kitûzött értéket, másrészt nem tartalmazza a 2013. évi belsõ tételek egyenlegére és a 2014. évi elsõdleges egyenlegre vonatkozó célt.

A törvénytervezet viszont megfelel a jövõ évtõl hatályba lépõ Alaptörvényben megfogalmazott adósságszabálynak, mert mind az elõirányzatokból levezethetõen, mind az MNB elõrejelzése szerint 2012-ben csökken a központi államadósság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik