Gazdaság

Vegyesen ítélik meg a jövő évi büdzsé tervét az elemzők

Van, aki üdvözli a kormány deficitcsökkentő lépései, mások szerint baj, hogy az adóemelések vannak túlsúlyban.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője szerint jó irányt mutat a jövő évi költségvetés. A bevételi oldal hangsúlyossága szerinte azt jelenti, hogy a kabinet a biztosabban kalkulálható tételekkel, biztosabb megoldásokkal számol, amelyekre szükség is van. Az elemző örömét fejezte ki a program kapcsán azért, hogy kisebb kockázatot jelentő deficitcsökkentő lépéseket választott a kormány.

Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője szerint csalódást keltő, hogy a költségvetési konszolidáció bevételtúlsúlyos, a “hagyományoknak megfelelően” most is jelentős túlsúlyt kapnak az adóemelések. Úgy vélekedett, hogy jobb lett volna a kiadáscsökkentésben nagyobbat lépni és megkerülni az áfaemelést. Utóbbiról szólva megjegyezte, kétséges, hogy a lépés az uniós joggal összeegyeztethető-e.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője azt mondta, pozitívum, hogy a kabinet felismerte, még alacsonyabb növekedéssel kell számolni, mint korábban. Bár – közölte – feltehetően ezt is lefelé kell majd módosítani. Úgy vélekedett, jó hír az is, hogy a kormány elfogadta, nem lesz elegendő a korábban tervezett kiigazítás. Szerinte a kiigazítási szükségletnek csupán a háromnegyedét fedi le a kormány, annak legalább 1.000 milliárd forintnyinak kellett volna lennie. A szakember a gazdaság visszaesésére számít jövőre, nem kismértékű növekedésére.

A bevételi oldalról szólva azt emelte ki, hogy az áfa- és az egészségügyi járulékemelésnek, ha vannak is kedvezőtlen hatásai, összességében azonban jó intézkedések költségvetési szempontból, mert könnyen beszedhetők, jól ellenőrizhető pénzforrások.

Az szja-intézkedésekről azonban azt mondta, az adójóváírás és a szuperbruttó kivezetése foglalkoztatási szempontból negatív lépés. Szerinte a jövő év megadja a választ arra, hogy sikeres-e a kormány személyi jövedelemadó politikája, vagy sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik