Gazdaság

A gyermektelenek nagyot bukhatnak a Matolcsy-csomaggal

A Napi Gazdaság gyorskalkulációja szerint az adóváltozásokkal ismét a családosoknak kedvezett a kormány.

A lap utánaszámolt, hogyan érinti az emberek pénztárcáját a szuperbruttó és az adójóváírás kivezetése. Úgy tűnik, a kormány ezúttal is hű maradt családbarát politikájához. A családi adókedvezménynek köszönhetően ugyanis azok jól jönnek ki a történetből, akik két gyereket nevelnek.

A Napi Gazdaság a jelenlegi minimálbért alapul véve kalkulált, a következőképpen:

Az adójóváírás maximális összege 12100 forint, a szuperbruttó pedig a minimálbéren 3370 forinttal növeli az adóterhet. Vagyis a minimálbéren egyik oldalon veszít a munkavállaló 12100 forintot az adójóváírás, s nyer 3370 forintot a szuperbruttó megszűnésén. Tehát a jelenlegi 3750 forint szja helyett 12480 forintot kell fizetnie. Ez 8730 forint többletteher.

Ha viszont a munkavállaló gyereket is nevel, akkor a családi adókedvezmény egy gyerek után tíz-, két gyerek után húszezer forint pluszt rak a mérlegre. Eddig ez az elvileg fizetendő 3750 forint adót lenullázta. Az adójóváírás kivezetésével viszont már 12480 forint adót kell nullázni, amihez két gyerek kell. Egy gyerek után még 2480 forint pluszteher keletkezik a béren.

Kérdés, hogy mennyivel kívánja jövőre megemelni a kormány a minimálbér összegét, az ugyanis jelentősen befolyásolhatja a fenti számokat – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik