Gazdaság

Kiszámíthatatlan bankválságot jósol Soros

A pénzügyi szakember szerint csak Németország képes visszafordítani az európai gazdasági és pénzügyi szétesést.

Egy kiszámíthatatlan bankválság veszélyeire figyelmeztette Európát Soros György. A magyar származású milliárdos gazdasági és pénzügyi szakember a Handelsblatt című német üzleti lap pénteki számában megjelent írásában úgy értékelte, hogy az eurótérség kormányai fontos lépéseket tettek ugyan az euróválság megoldása érdekében, ezek azonban nem elegendők a pénzpiacok megnyugtatására.

Soros szerint az eurótérség legmagasabb “AAA” adósságbesorolással rendelkező országainak el kell dönteniük: készek-e saját hitelképességüket is kockára tenni annak érdekében, hogy Spanyolország és Olaszország számára elviselhető kamatokat biztosítsanak. Amennyiben nem, Soros szerint elkerülhetetlenné válik, hogy a két ország is mentőcsomagra szoruljon. Németországnak és a többi, hasonló adósságbesorolású államnak ezért el kell fogadnia az eurókötvények rendszerét. Ellenkező esetben az euró összeomlik – vélte a magyar származású amerikai üzletember.

Soros szerint még egy olyan kis állam, mint Görögország teljes fizetésképtelensége vagy az eurótérségből történő kiválása is ahhoz hasonló bankválsághoz vezethet, amilyen az elmúlt század harmincas éveinek “nagy depresszióját” okozta. A kérdés nem az, hogy van-e értelme a közös valutának. Az euró létezik, és esetleges összeomlása a bankrendszernek kiszámíthatatlan kockázatokat okozna – vélekedett Soros, aki Angela Merkel kancellárhoz intézve szavait azt hangoztatta: Németországnak fel kell hagynia az eddigi habozással, és minden eszközzel hozzá kell járulnia az euró megmentéséhez. Soros megítélése szerint csak Németország képes visszafordítani az európai gazdasági és pénzügyi szétesést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik