Gazdaság

13 milliárd forint jut fagykárenyhítésre

A májusi zord időjárás elsősorban szabolcsi településeket érintett, és összesen 32 ezer hektárt tett tönkre.

Az idén május elején fagykárt szenvedett gazdálkodók több mint 13 milliárd forintos segítségre számíthatnak, az erről szóló jogszabály várhatóan még a héten megjelenik – közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárügyekért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón.

A május 6-án az országos fagy – amely elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részét érintette – 32 ezer hektárt tett tönkre. A kár összege elérte a 28-29 milliárd forintot. A fagykárral kapcsolatban 8784 termelő tett bejelentést a megyei kormányhivataloknál – tájékoztatott az államtitkár.

Annak érdekében, hogy a fagykárt szenvedettek a lehető legkisebb veszteséggel vészeljék át a számukra kedvezőtlen időszakot, a kormányzat az úgynevezett de minimis forrásból mintegy 1,27 milliárd forintot juttat a 70 százalékos vagy annál nagyobb mértékű kárt szenvedett gazdálkodóknak. Ez a támogatás vissza nem térítendő segítség. Ez hektárra vetítve azt jelenti, hogy egy-egy de minimis alapból támogatott gazda mintegy 44 ezer forintra számíthat.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. emellett mintegy 8 milliárd forintos hitelkeretet biztosít a fagykárt szenvedettek számára. Egy gazdálkodó maximum 5 millió, minimum 500 ezer forintot kaphat, a futamidő maximum 20 év lehet, három év türelmi idővel. A kölcsön folyósítása ez év október-novemberben kezdődhet meg.

A fagykárt szenvedettek a Nemzeti Kárenyhítési Alapból is számíthatnak mintegy 4 milliárd forintos forrásra. Ennek a forrásnak 50 százalékát már ez év decemberében megkaphatják a károsultak előlegként.

Czerván György szerint a keletkezett károk mintegy 46 százalékát fedezi a több mint 13 milliárd forint.

A gazdálkodók támogatásként mintegy 10 milliárd forinthoz jutnak. Ez azt jelenti, hogy támogatásként kapják a gazdálkodók az 1,27 milliárd forintos de minimis forrást, továbbá az MFB Zrt. által folyósított kölcsön 4,7 milliárd forintos hányadát, valamint a Nemzeti Kárenyhítési Alapból származó pénzösszeget – összegezte az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik