Gazdaság

Újabb csúcson a frank

Csütörtök délben új történelmi csúcsára drágult a svájci frank a forinttal szemben. A jegyzések a 233-as szint felett voltak. Az alpesi fizetőeszköz a csütörtöki kereskedésben folyamatosan történelmi csúcsa közelében tartózkodik az euróval szemben is.

A déli órákban 233,54 forintot ért egyetlen svájci frank, ami új történelmi rekord. A frank ma újabb erősödése azzal függ össze, hogy a most közzétett olasz államkötvény aukciók vegyes üzenetet közvetítettek: a vételi érdeklődés viszonylag kedvező volt, de a hozamok jelentősen emelkedtek, Rómának mélyen a zsebébe kell nyúlnia a a piaci alapú finanszírozásért.

A svájci frank tegnap délután még 230,30 forintot, este 230,75 forintot ért. Az euró árfolyama szerdán délután 268,25, este pedig 267,75 forint volt.

Csütörtök reggelre már gyengült a forint, miután a Moody,s leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá helyezte az Egyesült Államok adósságbesorolását arra az esetre, ha az amerikai törvényhozók augusztus 2-ig nem tudnak megállapodni az adósságplafon emeléséről, ami rövid távú technikai csődöt eredményezne. Szerdán nagyot esett a dollár, miután Ben Bernanke Fed elnök arra utalt egy nyilatkozatában, hogy amennyiben lassul az amerikai gazdaság, a Fed készen áll újabb eszközök bevetésére. Délután pedig az euró kapott újabb pofont, mivel a Fitch is CCC-re vágta a görög adósság minősítését, arra hivatkozva, hogy még nem állt össze újabb IMF-EU csomag, illetve kijelentette, hogy a magánhitelezők bevonása a válságmegoldásba nála is csődeseményt jelentene.
A dollár csütörtökön délelőtt 189,50 forint volt, előző délután 190,10 forinton jegyezték. Száz japán jen 240,00 forint volt, csaknem teljesen megegyezett a szerda délutáni árfolyammal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik