Gazdaság

Matolcsy visszalépne a bankadótól?

Csökkentené a banki különadó időtartamát, és levonná a különadó alapjából a lakáscélra nyújtott hitelek állományát a nemzetgazdasági tárca honlapján közölt stratégiai vitairat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium három stratégiai vitairatát tette közkinccsé honlapján szerdán. Ezek egyike az Otthonteremtési Tanácsadó Testület szakmai vitairata, amely az Otthonteremtési stratégia címet viseli. A testület számos tagja között magas rangú kormányhivatalnokok, kutatók, bankárok és az építőipar képviselői is szerepelnek.

„A kimagaslóan nagy fizetési kötelezettséget jelentő bankadó szabályozás egyik jelentős korlátja jelenleg annak, hogy a hitelezési piac, ezen belül is a lakossági lakáscélú hitelezés újból növekedésnek induljon” – olvasható a vitairatban.

A testület éppen ezért azt javasolja, hogy a lakáshitelezési piac növekedésének elősegítése érdekében minél kevesebb ideig adóztassák meg a bankszektort, és a banki különadó alapja csökkenthető legyen azokkal a tételekkel, amelyek elősegítik a lakáscélú hitelezés „meglévő problémáinak megoldását”. A javaslattevők – köztük a magas rangú kormánytisztviselők – ilyennek tartják a lakás építésére, vásárlására, bővítésére, korszerűsítésére és felújítására nyújtott hitel- és lízingállományt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik