Gazdaság

Milliárdokra perlik Pécset

1,5 és 10 milliárd forint közé tehető az összeg, amelyet a Suez Environnement magyar leányvállalata követelhet majd Pécstől a vízmű elfoglalása nyomán.

Amennyiben addig nem születik megegyezés a városi önkormányzat és a Pécsi Vízműben (PV) közel 50 százalékos tulajdonostársa, a francia Suez Environnement magyar leányvállalata között, hamarosan a bécsi választott bíróság dönthet arról, hogy mennyi pénzzel kell az előbbi félnek kompenzálnia az utóbbit – írja a pecsisop.hu.

Annak még nincs konkrét dátuma, hogy a bécsi bíróság mikor ül össze először az ügyben. Az viszont bizonyos, hogy egy független szakértő már dolgozik azon a vizsgálaton, amelyből május végére kiderült: a részvényekért és az elmaradt haszonért mennyivel tartozik majd Pécs a Sueznek. Azt, hogy ki végzi a vizsgálatot, a két fél között 1995-ben kötött szerződés egyértelmen szabályozza

Az összeg a pecsistop információi szerint valószínűleg nem lesz kevesebb 1,5 milliárd forintnál, és várhatóan nem haladja meg a 10 milliárdot, nagy valószínűséggel a két szám közé esik. A városnak a részvényeket és az eredetileg 2020-ig szóló szerződés felbontásából adódó bevételkiesést kell megfizetnie a Sueznek.

Attól kezdve, hogy a szakértő megállapította az összeget, Pécsnek 30 napja lesz arra, hogy ezt kifizesse, vagy megegyezzen egykori partnerével. Ha egyik sem történik meg, további 30 nap múlva megkezdődik a bécsi városi bíróságon a jogi procedúra.

Az ügy jelenlegi állása szerint június végén már konkrét összegekről folyhat a vita a felek között, tárgyalás útján, vagy a bíróságon – írja a pecsistop.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik