Gazdaság

Csődben a mintafaluként emlegetett Gelse

Mintegy 1,5 milliárd forint tartozás miatt adósságrendezési eljárás indult az önkormányzat kérésére a mintafaluként emlegetett Gelsén - írta hétfői számában a Zalai Hírlap.

A Zala Megyei Bíróság pénzügyi biztosnak a Vectigalis Zrt.-t jelölte ki. Tájékoztatásuk szerint az önkormányzat 60 napon túli tartozásainak összege meghaladja a 292 millió forintot. A számlát az elmúlt években felvett 955 millió forint hitel és annak kamatai, valamint 40 millió forint folyószámlahitel is terheli.

Ha a pályázati támogatásokat is vissza kell fizetniük, a tartozás végső összege meghaladhatja a 2 milliárd forintot. A hitelezők inkasszót nyújtottak be, ezért januárban csúszott a bérek kifizetése.

Az önkormányzat – három képviselő az előző ciklusban is tagja volt a testületnek, Szegedi Ferenc független polgármester pedig tavalyelőtti lemondásáig az alpolgármesteri posztot töltötte be – ismeretlen tettes ellen sikkasztás, hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett a rendőrségen. Fegyelmi eljárást indítottak Téglás Zsuzsanna körjegyző ellen, aki december közepén lemondott tisztségéről.

A csődhöz nagymértékben hozzájárultak az elmúlt évtizedek nagy beruházásai – olvasható a napilapban. Pályázati úton ugyan jelentős állami és uniós támogatáshoz jutott a település, de az önrészt az önkormányzatnak kellett finanszíroznia. A projektek révén “mintafaluvá” vált Gelse; az iskola a térség legkorszerűbb intézményének számít, felújították a faluközpontot és tanuszodaként is működő fedett termálfürdő épült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik