Gazdaság

Rekordév az arany, az ezüst, a kőolaj piacán

Rekordmértékben növekedett az idén az arany, az ezüst és a kőolaj ára.

A növekedés nemcsak azért következett be, mert a befektetők keresik a bombabiztosnak tartott lehetőségeket az ingatag részvények helyett, hanem azért is, mert az ipari termelés élénkülésével növekszik a kereslet a nemesfémek és a fontos nyersanyagok iránt.

Az arany ára az idén 30 százalékkal ment feljebb – kisebb-nagyobb megtorpanásokkal szinte folyamatosan drágult 2010-ben. Utoljára a globális gazdasági válság kibontakozásának évében, 2007-ben drágult hasonló mértékben az arany. Pénteken kora délután 1.410 dolláron állt a jegyzés Londonban unciánként (hozzávetőleg 31,1 gramm), de volt már az ár közelebb is az 1.500 dolláros lélektani határhoz.

A Goldman Sachs amerikai befektetési bank előrejelzése szerint 2011 közepén 1.565 dollár, az év végén kevéssel 1.700 dollár alatt lehet az ár unciánként, és számottevő csökkenésre legkorábban 2012-ben lehet számítani.

Az ezüst még az aranyénál is nagyobb rekordot döntött meg az idén: 80 százalékkal ment fel az ára az év végére, ami 30 éve a legnagyobb mértékű áremelkedés. Pénteken New Yorkban a jegyzés 30,58 dollár volt unciánként.

A olaj várhatón 12 százalékos drágulással fejezi be az évet, ami azt jelenti, hogy az idén az átlagár 79,60 dollár volt, szemben az előző, 2008-as rekordév 99,75 dolláros átlagárával.

De jelentősen drágultak az idén a fontosabb fémek is, élükön a palládiummal és a rézzel az ipari kereslet erősödése miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik