Gazdaság

Elemzők: túlzásba esett a Moody’s

A piaci elemzők szerint várható lépés volt Magyarország leminősítése a Moody's részéről, azonban annak mértéke - a besorolás két fokozattal történő rontása - meglepte a piacot.

Egyszerre két fokozattal, a befektetésre ajánlott kategória alsó határára minősítette vissza Magyarország deviza- és forintadósi besorolásait hétfőn a Moody’s Investors Service. A forint gyengült a bejelentésre, annak ellenére is, hogy a piacok már számítottak a leminősítésre.

Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank elemzője szerint maga a lépés nem volt meglepő, a piac számított rá, hiszen a Moody’s a nyáron helyezte felülvizsgálat alá az ország hitelminősítését, és akkor jelezte, hogy november végéig döntenek a besorolásról. Az azonban kisebb negatív meglepetést okozott, hogy a hitelminősítő két fokozattal sorolta vissza a magyar államkötvényeket, és hogy a kilátás továbbra is negatív.

Hozzátette: kérdés, hogy a harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch is lép-e még az idén, ahogy azt egyébként két héttel ezelőtt jelezte is. Ha a Fitch is leminősíti egy fokozattal az országot, akkor mindhárom intézetnél már csak egy fokozatra lenne a bóvli kategóriától – jelezte az elemző.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szintén kiemelte, hogy a várakozásokhoz képest erőteljesebb volt a Moody’s lépése, amellyel egyszerre két fokozattal minősítette vissza Magyarországot, és emellett továbbra is negatív kilátást adott a besorolásnak.

Az elemző ezt túlzásnak tartja. Úgy véli, hogy a hitelminősítők még kivárhattak volna, hiszen a kormány februárra ígérte a strukturális reformokat. De úgy látszik ez a türelem jelenleg nincs meg a részükről, ugyanis a hitelminősítők továbbra sem látják azokat az intézkedéseket, amelyektől hosszú távon fenntarthatóvá válik az ország költségvetése.

Azt hangsúlyozzák: a deficit elszállhat annak következtében, hogy a kormány csak átmeneti intézkedésekkel, például válságadókkal próbálja betömni a hiányt. Közép- és hosszú távon azonban egyértelműen további intézkedések kellenek ahhoz, hogy fenntarthatóvá váljon a költségvetés konszolidációja.

Suppan Gergely úgy véli: ami megerősítené Magyarország besorolását, az egyértelműen a strukturális reformok bejelentése lenne. Minden azon múlik, hogy mennyire lesznek hatásosak a beígért reformok. Amennyiben ezekkel valódi kiadáscsökkentést lehet elérni, akkor akár fordulhat is a kocka, és később az adósságok feljebb minősítése is elindulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik