Gazdaság

Most kell aranyat venni?

Hétfőn elérte az arany ára az 1300 dollárt az azonnali kötéseknél, ami újabb rekordot jelent. A dinamikus trend elgondolkodtathatja a kisbefektetőket, és kedvező marketinghelyzetbe hozza a befektetési arany értékesítésére szakosodott vállalkozásokat.

Az aranypiaccal kapcsolatban két alaptörténettel találkozhat mostanság a befektető. Az egyik szerint az arany ára száguld, most érdemes befektetni. Az államok eladósodtak, nagyok az inflációs félelmek, bekövetkezhet egy újabb világgazdasági visszaesés. Az arany viszont biztonságot nyújthat az elértéktelenedő valuták világában.

mi a buborék?

Eszközök spekulatív okokból történő, folyamatos drágulása.

A másik történet szerint a befektetők most éppen az arany piacán fújják a buborékot, ide csorog a jegybankok által biztosított olcsó pénz (ahelyett, hogy a gazdaság tartós fellendülését megalapozó beruházásokra fordítódna). A buborék pedig előbb-utóbb kipattan, és az árfolyamok bezuhannak – ám addig jó világ van, és aki jókor száll ki, óriási profitot zsebelhet be. Ez utóbbi sztorit meséli Soros György, aki a Forbes legfrissebb listája szerint a 14. leggazdagabb ember az Egyesült Államokban, és vagyonát spekulációkkal szerezte.

Hit és félelem

Véleménye nem pusztán befektetői múltja miatt érdemes megfontolásra, hanem legfőképp azért, mert saját érdekei ellen beszél, hiszen leginkább „aranyban ül” jelenleg. Igaz, annyira azért nem szólt a saját zsebe ellen, hiszen azt mondta: érdemes még vásárolni, a buborék korai fázisában van.

A hit és a félelem viszi fölfelé az arany árát – vélte Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője is. Az arany azonban nem ment meg semmitől – mondta az Figyelőnetnek az elemző.

Ha valaki az általános összeomlástól fél, akkor sokkal inkább érdemes valami hasznosba fektetni, akár ingatlanba, akár olyan termelő vállalatokba, amelyek rendelkeznek valódi eszközökkel. Igaz, aki 4 éve vett aranyat, az jól járt, de most már a lufi fújásának fázisában vagyunk, ezért kockázatos a belépés – tette hozzá.

Hogy egy buborék mikor pattan ki, azt egyszerűen nem lehet előre megmondani. Egyes esetekben a növekedés minden józan ésszel elképzelhető határt túlhalad, és hosszú évekig is eltarthat, máskor rövidebb idő is elég a kijózanodáshoz.

Minél tovább tart egy buborék növekedése, annál nehezebb felismerni, és elhinni, hogy buborékról van szó. Példaként íme egy fölényes vélemény 2005-ből arról, hogy miféle ostoba „médiamítosz”, hogy az amerikai ingatlanpiacon buborék alakult ki – s valóban sokáig ostobaságnak tetszhetett a feltételezés, hiszen a buborék csak 2007-ben pukkant ki (majd elvezetett a 2008-as globális hitelválsághoz).

Persze, mérget nem lehet venni arra, hogy az aranypiacon egy klasszikus buborék alakult ki, az ilyesmi mindig utólag mondható el teljes biztonsággal.

Növekvő kereslet?

Az optimisták – különösen a befektetési arany értékesítésében érdekeltek – szívesen idézik a World Gold Council nemrégiben publikált tanulmányát, amely szerint szó nincs lufifújásról. Az elemzés úgy véli, hogy az arany árfolyamának változása statisztikai szempontból nem mutatja a korábbi buborékok jellegzetességeit, és az árfolyam további erősödését prognosztizálja a jegybankok és az ipar keresletének növekedésére hivatkozva. A tanulmány innen letölthető (ingyenes regisztráció szükséges).

Az értékesítésben érdekelt aranypiac.hu hétfői közleményében arra hívta föl a figyelmet, hogy hála a CME Groupnak, még nagyobb tőkeáttéttel lehet októbertől spekulálni az aranyra. Bár a közlemény végkicsengése pozitív, mégiscsak el kell gondolkodtassa azon befektetőket, akiknek az aranyról csakis a biztonság jut eszébe, hogy bizony itt jókora spekulációs pénzek forognak, ami segítheti egy buborék kialakulását.

Az mindenesetre intő jel, ha a sajtónak a befektetés témáját egyébként hanyagoló része is már az aranybefektetésről ír. A piacra beszálláshoz ugyanis nem szoktak csengetni, és ha mégis, akkor már rendszerint késő.

“Cselédlányhossz”

Ilyenkor szokott előfordulni, hogy az egyébként csak banki betétben utazó kisbefektető is érdeklődni kezd a nagy profittal kecsegtető befektetési lehetőség iránt. Ezt a szakaszt hívják „cselédlányhossznak” – amikor már a cselédlányok is a divatosnak számító eszközöket veszik. Ami rendszerint arra figyelmeztet, hogy nincs annyira messze a piac összeomlása – persze nem biztos, hogy az arany esetében is erről van szó.

Mit kell megfontolnia a kisbefektetőnek, mielőtt arany (vagy bármi más) vásárlására adja a fejét? Mindenekelőtt pszichológiailag kell fölvérteznie magát. A múltbeli hozamok nem garantálják a jövőbenieket, sőt, egy megalapozatlan, túlzott emelkedés a későbbi zuhanást programozza be az árfolyamba.

Meg kell tehát őrizni a józanságot a legmeredekebb grafikonok láttán is. Ezzel együtt tisztában kell lenni azzal is, hogy kifizetődő – sőt, olykor rendkívül kifizetődő – lehet fölszállni egy emelkedő trendre, de számolni kell a kockázatokkal.

Nevezetesen azzal, hogy a trendek nem tartanak örökké, így fontos az időzítés. A már említett Soros még azelőtt vásárolt aranyat, hogy címlapsztorivá vált volna a nemesfém piaca, és nagyon valószínű, hogy eladni is időben fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik