Gazdaság

Rákényszerülhet a kormány egy új IMF-egyezségre

A kormány a nagyobb költségvetési kiadásokkal enyhítene a devizahitelesek helyzetén, azonban a piaci hangulat és az EU nyomása újabb IMF-megállapodást hozhat.

A Fidesz-kormány nagyobb költségvetési kiadásokkal és adócsökkentésekkel próbálna könnyíteni a svájci frank drágulásától szenvedő devizahitelesek helyzetén, és ez az egyik fő tényezője a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szembeni “negatív hozzáállásnak”, ám a piaci hangulat, valamint az EU részéről megnyilvánuló nyomás végül jó eséllyel rászorítja majd a magyar kormányt új IMF-egyezség megkötésére – áll londoni elemzők legújabb helyzetértékelésében.

A magyar bankokra mind nagyobb nyomás nehezedik a nem teljesítővé váló, illetve késedelmesen törlesztett kinnlevőségek rátájának emelkedése miatt, miután sok háztartás svájcifrank-hiteleinek törlesztőrészletei ma 50-60 százalékkal magasabbak, mint a kölcsön felvétele idején.

Az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatelemző és tanácsadó csoport pénteki elemzése szerint a háztartásokat szorongató lakáshitelprést két járulékos tényező is erősíti: a pénzügypolitika – vagyis a még mindig viszonylag magas jegybanki kamatszint -, valamint a két éve érvényben lévő megszorító költségvetési politika. E “háromszoros hitelprés” is magyarázza, hogy a Fidesz “miért ennyire negatív” az IMF és az EU hiány- és takarékossági irányelvei iránt.

A kormány úgy látja: a költségvetési politika az egyetlen eszköz, amellyel serkentheti a növekedést, és amellyel valamelyest könnyíthető lenne a devizahitelesek helyzete, ráadásul a lakosság körében széles körű a támogatottsága az IMF elleni kormányzati támadásoknak – áll az Eurasia elemzésében.

A ház szakértői szerint azonban az IMF-kapcsolat feladásának komoly hátulütője lehet a piaci hangulat esetleges “drámai romlása” a következő hetekben vagy hónapokban, és éppen ez okozhatja a forint további gyengülését, ami még tovább szoríthatja a hitelprést. Valószínűleg ez lesz az a tényező, amely rábírja a Fideszt, hogy komoly formában vegye fel ismét a kapcsolatot az IMF-fel, bár ehhez a piaci hangulat mellett az EU nyomásgyakorlása is kell majd – írták az Eurasia londoni elemzői.

A ház mindezek alapján arra számít, hogy “valamikor az ősz folyamán” egyezség születik a kormány, valamint az IMF és az EU között. Hasonló forgatókönyv megvalósulását feltételezi több más nagy citybeli befektetési és elemző ház is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik