Gazdaság

Kilőtték az első ellenzéki nyilakat az új Széchenyi Tervre

Az MSZP a konkrétumokat hiányolja, az LMP szerint elhibázott az alapkoncepció.

Konkrétum nem hangzott el, csak távoli célok – így reagált Tukacs István (képünkön), az MSZP országgyűlési képviselője az Új Széchenyi Terv vitairatának bemutatása után. Mint mondta, az látszik, hogy a kormány az önkormányzati választásokig már semmit sem akar tenni. Az egyetlen tényszerű adat, hogy hazai költségvetési forrásból semennyit sem fordítanak a programra, uniós pénzből pedig kevesebbet, mint az első Széchenyi Terv idején összesen – tette hozzá a politikus.

A program által felvázolt hét célterület kapcsán elmondta: nem látja ezek hátterét, vagyis azt, hogy egy-egy kulcsszó mögött mi található. Példaként említette, hogy lehet fejleszteni az egészségipar területén, de felesleges fürdőberuházásokra nincs szükség.

Az LMP örül annak, hogy társadalmi vita kezdődik a kormány által bejelentett Új Széchenyi Tervről, bár annak alapkoncepcióját elhibázottnak tartják – mondta a párt választmányi szóvivője. Tordai Bence a terv legrosszabb elemének a Magyarország tranzitgazdasággá alakítására vonatkozó elképzeléseket nevezte. A koncepció legpozitívabb eleme a zöld gazdaságfejlesztés és az energiatakarékos lakásprogram – mondta. Hozzátette, tavaly még “zöld” Széchenyi Tervről beszélt a Fidesz, míg az új koncepció kevéssé veszi figyelembe a természeti korlátokat.

Tordai pozitívan értékelte a keresleti szemléletet, vagyis azt az elképzelést, hogy a pályázatok kiírása előtt megkérdezik a vállalkozókat és önkormányzatokat arról, mire lenne szükségük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik