Gazdaság

A kormány és az IMF nem ért egyet

Nem lesz újabb kiadáscsökkentő csomag, az index.hu értesülései valótlanok kormányzati politikusok szerint.

Két ügyben sem ért egyet a kormány az IMF-fel: a bankadó idei bevezetésével és a Simor András jegybankelnök fizetésének csökkentését szolgáló javaslattal. Akár már a hétvégén nyilvánosságra hozhatja a kormány és az IMF is a saját, a tárgyalásokkal kapcsolatos álláspontját, de még nem tudni, hogy ezt együtt, vagy külön-külön teszik meg.

Az index.hu azt írta: nem enged a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió az idei és a jövő évi magyar költségvetési hiánycélból, pedig a kormány lazítani szeretett volna ezeken. A hírportál értesülései szerint a kabinet – hiába állt ki egészen eddig a 3,8 százalékos idei deficitterv mellett – el szerette volna érni, hogy 4 százalék fölötti, inkább 4,5 százalék körüli GDP-arányos hiányra bólintson rá az IMF és az Európai Bizottság Magyarországon tárgyaló küldöttsége.

Mivel erre nincs lehetőség, a kormánynak gyorsan össze kell állítania egy újabb kiigazító csomagot, amivel meggyőzik Brüsszelt és Washingtont, hogy tudják tartani a deficittervet – vélte a hírportál, amely szerint erre három napja van a kabinetnek, mivel a hét végéig meg kell állapodni a két szervezettel.

Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára július 13-án még azt mondta: nincs fennakadás a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között folyó tárgyalásokon; a hétvégére elkészül a szándéklevél. Hozzátette: a szándéklevél elkészítéséig még tisztázzák azokat a kérdéseket, amelyeket másként ítélnek meg, mint a kormány.

A tervek szerint az Országgyűlés július 22-én csütörtökön szavaz a gazdasági és pénzügyi tárgyú törvényről, amely tartalmazza a bankadó bevezetését, és a jegybankelnök fizetéscsökkentésére vonatkozó szabályt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik