Gazdaság

Fidesz: az iparűzési adót az APEH helyett az önkormányzat szedje

Kósa szerint az önkormányzati adóhatóságok kétszer olyan hatékonyak, mint az APEH.

Az önkormányzati adóhatóságok mintegy kétszer olyan hatékonyak az iparűzési adó beszedésében, mint az APEH – nyilatkozta Kósa Lajos fideszes képviselő. A debreceni polgármester frakciótársával, Zombor Gáborral közösen benyújtott indítványukban azt kezdeményezik: júliustól ismét a helyi önkormányzati adóhatóság szedje be az iparűzési adót.

A korábbi önkormányzati hatáskör visszaállítására vonatkozó előterjesztés kapcsán Debrecen polgármestere elmondta, az önkormányzatiság szűkítésének értékeli azt a szocialista kormányzás ideje alatt született szabályozást, amelynek értelmében idén január elsejétől az állami adóhatóság, azaz az APEH gyakorolja a helyi iparűzési adóval összefüggő hatásköröket, szedi be ezt a bevételt, havonta utalva a pénzt az önkormányzatok számlájára.

Az önkormányzatiság lényege, hogy az önkormányzati jellegű feladatokat az önkormányzat látja el, az államiakat pedig az állam. Az önkormányzati adót, amelyet a helyhatóság rendeletben állapít meg, helyes, ha az önkormányzat szedi be – fogalmazott, rámutatva arra, hogy az önkormányzat sokkal pontosabban látja és ismeri a helyi viszonyokat, hatékonyabb tud lenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik