Gazdaság

Akár 100 milliárd forint is lehet az agrárkár

A gyors felmérések szerint mintegy 100 milliárd forintos kár keletkezett a mezőgazdaságban, milliárdos károk vannak az erdőgazdaságban is.

Magyar Agrárkamara vasárnapi közleménye alapján.

A Magyar Agrárkamara információi szerint az országban a belvízzel borított terület nagysága eléri a 180 ezer hektárt. Az őszi búza országos vetésterületének mintegy 5 százaléka, körülbelül ötvenezer hektár van vízborítás alatt, hasonló az arány az őszi káposztarepcénél is. A napraforgónál ez 3,5 százalékot vagyis 18 ezer hektárt jelent, míg a kukorica vetésterületénél mintegy 18 ezer hektárt.

A felmérés szerint ebből már biztosan kipusztult legalább 50 ezer hektárnyi növényzet: az őszi búzánál kb. 20 ezer hektárra, őszi káposztarepcénél körülbelül 7 ezer hektárra, napraforgó esetében körülbelül 6 ezer hektárra, kukoricánál körülbelül 5 ezer hektárra, rét-legelő esetében pedig 8-10 ezer hektárra tehető a már ténylegesen kipusztult terület.

A növényállományt legnagyobb mértékben Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár Bereg megyékben sújtja belvízkár.

Országosan is jelentős, mintegy 110 ezer ha a vetetlen területek aránya, amely területeket várhatóan az idei évben nem tudnak hasznosítani a gazdálkodók.

Jelentős a kár az erdőterületeken is. A kidőlt fák mennyisége jelentős, 400-500 ezer köbméter, azaz az éves kitermelés 10 százalékára tehető az a fatömeg, melynél úgynevezett kényszer kitermelésre lesz szükség. A legnagyobb kár központja Veszprém megye, az itteni erdőkben észlelték a károk körülbelül kétharmadát.

A nagymértékű megdőlésből adódóan a víznyomásos területeken nagyarányú lehet az őszi kalászosok terméskiesése. Emellett a legfontosabb munkálatok, a kalász növényvédelme és a kártevők elleni védelem nem teljesíthető, mivel a talajok szántóföldi gépekkel teljesen járhatatlanok, vízzel telítettek.

Ezen tényezők miatt nemcsak a mennyiségben, hanem a minőségben is komoly romlásra lehet számítani.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy sok mindent befolyásolhat az elkövetkező 2-3 hét és a betakarítás körüli időjárás is. Amennyiben a betakarításkor hasonlóan csapadékos idő lesz, az a gabonafélék termesztőit akár katasztrófával is sújthatja.

Emlékeztetnek arra, hogy tavaly ősszel a termelők 1,057 millió hektáron vetettek búzát, ami eleve 82 ezer hektárral volt kisebb az előző évinél. Ez a terület azonban ebben az évben a bel- és árvizek miatt több tízezer hektárral csökken. Számításaik szerint évtizedek óta először fordulhat elő, hogy az ország búza betakarítás kori területe egymillió hektár alatti lesz.

A tavasszal vetett kukorica állapotáról még nincs átfogó országos adatsor. A magasabb szárú őszi káposztarepce kultúrákban az erős, viharos szél hatására jelentős az állománydőlés.

A gyümölcs-zöldség ágazatban 30-40 milliárd forint kár keletkezhetett a közlemény által hivatkozott FruitVeb felmérései szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik