Gazdaság

CIG Pannónia: a következő években bővülnek az életbiztosítások

Hosszabb távon bővülnek a hazai megtakarítások, köztük az életbiztosítások - derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító által készített összegzésből.

A biztosítótársaság összegzése alapján ugyan nőtt mindhárom komplexebb megtakarítási forma (nyugdíjpénztár, életbiztosítások, befektetési alapok) részaránya, ugyanakkor számottevően csak a nyugdíjpénztárakban felhalmozott vagyon súlya ugrott meg. Ez elsősorban azonban a magánnyugdíjpénztári megtakarítások kötelező jellegére vezethető vissza.

Az összegzés kitér arra: a CIG Pannónia Életbiztosító nemzetközi összehasonlításban vizsgálta a magyar lakosság pénzügyi helyzetét, miszerint a 2002-2008 között uralkodó hitelfelvételi hullámot követően – aminek köszönhetően a magyar lakosság eladósodottsága elérte az európai átlagot – a következő években a megtakarítások és a felelős pénzügyi gondolkodás előtérbe kerülése várható.

A könnyen elérhető hitel nagyon gyorsan a nyugat-európai átlag közelébe “repítette” a magyar lakosság eladósodottságát. 2008-ra a magyar háztartásoknak a pénzügyi vagyon arányában kifejezett eladósodottsága már megközelítette az angol szintet és stabilan megelőzte a francia, osztrák, belga, olasz háztartások eladósodottsági mutatóját, a hiteleket ráadásul többnyire devizában vették fel.

A jogszabályi környezet szigorodása miatt (ingatlanértékre vetítve limitálták a felvehető hitel mértékét), másrészt a lakosság saját negatív tapasztalata miatt egyértelműen arra lehet számítani, hogy a hitelekkel kapcsolatos magatartás sokkal felelősségteljesebb lesz a jövőben.

Bár jelentősen nőtt az életbiztosítók aktivitása Magyarországon is, összességében csupán kis mértékben tudott emelkedni a teljes lakossági vagyonon belül a biztosításban lévő megtakarítások aránya. E mögött éves átlagban 15 százalékos bővülés húzódik meg, mely 2,7 százalékponttal magasabb a teljes lakossági vagyon átlagos éves növekedésénél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik