Gazdaság

Nem is kirívóan drága a benzin?

Az elmúlt hetek emelései után is a középmezőnyhöz tartozik Magyarország az uniós országokban az üzemanyagok kiskereskedelmi árát nézve.

Az unióban Cipruson és Bulgáriában a legolcsóbb az üzemanyag, ebben a két országban ezer liter benzin 1039 euró. A gázolaj azonban már Cipruson olcsóbb, ott 977 euró, míg Bulgáriában 1003 euró. Ezzel szemben a magyar piacon ezer liter 95-ös benzin 1251 euróba, ezer liter gázolaj pedig 1178 euróba kerül.

Az unióban Görögországban a legdrágább a benzin, ott 1528 euróba kerül ezer liter üzemanyag. A gázolaj az Egyesült Királyságban a legdrágább, 1421 euró. Az unióban a benzin átlagára 1368 euró, a gázolajé pedig 1199 euró.

Pánczél Andrea, a Mol Csoport magyarországi kommunikációs igazgatója az árakról elmondta: a legfrissebb uniós adatok alapján a magyarországi nettó, adó nélküli kiskereskedelmi árak az EU-ban és a régióban is az átlagnak felelnek meg.

Az adatok alapján a magyarországinál olcsóbb például a benzin és a gázolaj Bulgáriában, Romániában, Spanyolországban, Lengyelországban, Máltán, de drágább Írországban, Svédországban, Franciaországban az Egyesült Királyságban, Németországban, Belgiumban és Hollandiában.

A szűkebb régiót nézve Magyarország már drágábbnak számít, hiszen Ukrajnában csak 783 euróba kerül ezer liter benzin és 677 euróba ezer liter gázolaj. Bosznia-Hercegovinában, Romániában, Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában és Ausztriában szintén olcsóbb a benzin, ám Csehországban és Szlovákiában drágább, 1273 és 1279 euró.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik