Gazdaság

Dollármilliárdokkal gyarapodott tavaly Soros György

A sikeres fedezeti alapok vezetői az Egyesült Államokban tavaly ismét dollármilliárdokat kerestek.

A sikeres fedezeti alapok vezetői az Egyesült Államokban tavaly ismét dollármilliárdokat kerestek, az élmezőnyben foglal helyet Soros György üzletember is – jelentette csütörtökön a CNBC gazdasági hírtelevízió.

A nagy pénzintézetek recesszió utáni feltámadásszerű visszatéréséből nem csak a bankárok profitáltak, ismét hatalmas jövedelmeket könyvelhettek el a fedezeti alapok vezető is.

A legnagyobb, 4 milliárd dolláros jövedelmet David Tepper befektető érte el, aki azt mondta, arra játszott, hogy a kormány nem hagyja elbukni a vezető bankokat. Olyan papírok vásárolt, amelyektől a krízis idején mindenki szabadulni akart az attól való félelemben, hogy a bankok összeomlanak vagy a kormány államosítja őket. Számítása tökéletesen bevált.

Az egyebek között a biztosítási üzletágban érdekelt Tepper azt mondta, az ország felépülésére játszott. Kifejtette, hogy befektetési technikája a mély elemzés és a józan ész keverékén alapul. “Azok járnak jól, akik hideg fejjel döntenek akkor is, amikor mások beijednek” – fogalmazott a pittsburghi befektető.

A magas hozamokra törekvő, nagy kockázatú tevékenységeket folytató – például fedezetlen eladásokkal operáló – fedezeti alapok vezetői között a magyar származású Soros György volt az, aki Tepper után a legtöbbet kereste 2009-ben.

A The New York Times a hír kapcsán megjegyezte: Soros az utóbbi években nem befektetési tevékenységével, hanem inkább politikai nyilatkozataival és demokrata párti politikusok támogatásával került a lapok címoldalaira. Alapja, a Quantum Endowment tavaly 29 százalékkal növekedett, aminek köszönhetően az üzletember vagyona 3,3 milliárd dollárral gyarapodott.

A kevéssé szabályozott módon tevékenykedő fedezeti alapok a 2008-as pénzügyi krízis előtt hatalmas bevételekre tettek szert, a válság után azonban a vezető alapokat is két számjegyű veszteségek érték. Az alapok 25 vezető menedzserének jövedelme 2008-ban 50 százalékkal zuhant.

Tepper alapja a 2008-as évet 27 százalékos veszteséggel zárta. A top tíz menedzser közül mindössze három olyan akadt, aki nemcsak tavaly, hanem a 2008-as ínséges időkben is gyarapítani tudta vagyonát: Soros György, valamint a tavalyi jövedelmi rangsor 3. és 4. helyezettje, James Simons és John Paulson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik