Gazdaság

80 millió forinttal kent meg magyarokat a Daimler

A cég kormánytisztviselőket fizetett le világszerte, hogy az autógyár termékeit vásárolják meg.

Több mint 300 ezer euró, vagyis mintegy 80 millió forintnyi) összeget fizethettek ki kenőpénzként magyar kormánytisztviselőknek 2005-ben a Volánbusz egyik buszvásárlási ügylete kapcsán. Ez szerepel az amerikai igazságügyi minisztérium Daimler-ügyben benyújtott keresetében.

A tranzakcióval kapcsolatban az EvoBus Austria hagyta jóvá 333 370 euró “jutalék” kifizetését az amerikai USCON cégnek azzal a megállapodással, hogy az összeg egészét vagy egy részét magyar kormánytisztviselőknek továbbítják. Később az EvoBus Austria akkori vezérigazgatója megpróbálta eltitkolni az USCON-kifizetés valódi természetét, hamis tanácsadói szerződést kreált, amelyet 2005 áprilisára dátumozott vissza.

A kereset együtt kezeli az ügyben az osztrák és a magyar szálat. A Mercedes-buszokat forgalmazó EvoBus Hungária Kft. 2005. májusában egyezett meg arról, hogy 32 buszt ad el az állami tulajdonú Volánbusznak. Az EvoBus Hungária 17 buszt vásárolt az EvoBus Austria vállalattól 1 678 170 euróért és azokat továbbadta a Volánbusznak körülbelül 1 745 000 euróért.

Az amerikai igazságügy-minisztérium keresete szerint a Daimler legalább 22 országban fizetett le kormánytisztviselőket, hogy az autógyár termékeit vásárolják meg. A német autógyár egy évtizeden keresztül több tízmillió dollár kenőpénzt juttatott külföldi tisztviselőknek.

Az 1998 és 2008 közötti megvesztegetésekkel a Daimler állítólag több százmillió dollár értékű szerződéshez jutott. Amerikai lapjelentés szerint a New York-i tőzsdefelügyelet azután kezdett vizsgálódni, hogy a DaimlerChrysler egyik könyvvizsgálója “kitálalt” és elmondta, hogy a vállalat titkos bankszámlákat tart fenn külföldi kormánytisztviselők megvesztegetésére.

A reggeli berlini híradások megerősítették azt az értesülést, hogy a megvesztegetett országok listáján Magyarország is szerepel, illetve azt, hogy a peren kívüli megegyezés érdekében a stuttgarti székhelyű konszern kész 185 millió dollárt fizetni az amerikai hatóságoknak.

Az amerikai kormány egy washingtoni szövetségi bíróság előtt vádolta meg a Daimlert, hogy megsértette az Egyesült Államok korrupcióellenes törvényeit: egy évtizeden át több tízmillió dollár kenőpénzt juttatott külföldi tisztviselőknek, hogy elnyerjen autóvásárlási szerződéseket.

Az 1998-2008 közötti megvesztegetésekkel a németországi központú Daimler több százmillió dollár értékű szerződéshez jutott. Bevett gyakorlat volt, hogy a kenőpénzeket offshore számlákról utalták át, hamis árakat jelöltek meg a szerződésekben és külső közvetítőket vettek igénybe.

A Daimler több száz megvesztegetést hajtott végre a kormányzati szerződések megszerzése érdekében. A vád szerint a Daimler több vezetője és több leányvállalatának vezérigazgatója érintett a botrányban.

Ajánlott link:

Autóvásárlási-botrány – Magyarország is érintett (vezess.hu)
Magyar szál a Daimler-botrányban (FN.hu)
Minden hír a Daimler-ügyben (Hírstart)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik