Gazdaság

Nem az „ördögtől való” a földpiac nyitása

A vásárlási moratórium kitolása inkább a hazai spekulánsok érdekeit szolgálhatja.

A piac nyitása a külföldiek felé drasztikusan megemelheti a termőföldek értékét – állítja cikkében a 168 Óra Online. A kormány és az ellenzék szerint is amiatt van szükség a földvásárlási moratórium kitolására, hogy megakadályozzák az uniós országokból beáramló spekulációs tőkét, ennél azonban sokkal árnyaltabb a helyzet – véli az internetes lap.

Magyarországon sokkal rosszabb állapotban van a mezőgazdaság, mint a régi uniós államokban. Az egyik probléma például pont a tőkehiány, pedig a becslések szerint a piac megnyitása 1000 milliárd forintokat hozhatna az ágazatba. A birtokviszonyok alakulása sem teremt ideális feltételeket a fejlődéshez. Tévedés ugyanis azt hinni, hogy akinek földje van, gazdálkodik is rajta: a birtokosok kilencven százaléka bérbe adja a szántóit.

A moratórium meghosszabbítása helyett a feltételrendszer kidolgozására kellene több energiát fordítani az internetes lap szerint. Például nyugaton is létezik olyan szabályozás, amely értelmében földet csak az vehet, aki mezőgazdasági tevékenységet is folytat rajta.

A cikk szerint a földpiac jelenlegi zártságával a külföldi spekulánsokat távol lehet tartani, de a hazaiakat nem. A bennfentesek úgy vélik, éppen ők azok, akik a legjobban várják a nyitással érkező árrobbanást. A moratórium kitolása ugyanis azért szolgálhatja az érdekeiket, mert a határidő lejártáig egyre több olcsó földet vehetnének, amelyet aztán busás haszonnal adhatnának tovább.

Ajánlott link:

Kinek jó a földvásárlási moratórium (168 Óra Online)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik