Gazdaság

Kártérítési perek elé nézhet a Google

27 kínai reklámcég levélben tárgyalásokra szólította fel a Google-t az őket érő károk megtérítéséről, amennyiben az amerikai internetes óriáscég kivonul az ázsiai országból.

A Google szerdai bejelentése szerint az egyik ügynökség azzal vádolja őket, hogy lebegtetik a kivonulási szándékukat a cenzúra, illetve a cyber-támadások miatt, és ezzel üzleti bizonytalanságot gerjesztenek.

A 27 kínai reklámcég arra is panaszkodik, hogy a Google nem konzultált velük január óta, amikor először jelentette be, hogy fontolóra veszi a kínai keresőprogram, a google.cn megszüntetését. A levél egy másolatát feltette honlapjára a kínai központi tévé, a CCTV.

A Financial Times a hétvégén azt közölte, hogy információi szerint a Google 99.9 százalékban biztosan elhagyja Kínát. A Google januárban közölte, hogy nem hajlandóak a továbbiakban cenzúrázni kínai keresőoldaluk találatait, megkockáztatva, hogy ezért el kell hagyniuk az országot. A Google a rendszere ellen intézett hackertámadásokkal indokolta döntését.

Az ügybe nem sokkal később bekapcsolódott az amerikai külügyminiszter. Hillary Clinton felszólította Kínát, hogy ne korlátozza az internet szabadságát. Az amerikai külügyminiszter egyben sürgette Pekinget, vizsgálja ki a Google keresőóriás panaszait, miszerint Kínából hackertámadásokat indítanak oldalai ellen.

A kínai külügyminisztérium válaszul azt közölte, hogy az Egyesült Államoknak tiszteletben kellene tartania a tényeket, és le kell állítania az alaptalan vádaskodásokat Kínával szemben, “mert az árt a kínai-amerikai kapcsolatoknak”. A Kommunista Párt angol nyelvű weboldala “információs imperializmusnak” nevezte az amerikai külügyminiszter kritikáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik