Gazdaság

Perek sorozata zúdulhat a Merckre

Egy ausztrál bíróság pénteki döntése miatt perek sorozata zúdulhat a Merck gyógyszergyártóra a Vioxx fájdalomcsillapító kapcsán.

Christopher Jessop szövetségi bíró 287 ezer ausztrál dollárt (mintegy 51 millió forintot) ítélt meg Graeme Peterson számára, aki 2003-ban bekövetkezett szívrohama után perelte be a vállalatot. Az ítélet hatszáz további peres fél keresete előtt nyitja meg az ajtót a Merck céggel szemben a forgalomból azóta már kivont Vioxx miatt.

A fájdalomcsillapítót 2004-ben vonták vissza a globális gyógyszerpiacról, miután kutatási eredmények bizonyították, hogy növeli a szívroham és a szélütés kockázatát.

Az 59 éves Peterson szívrohama után munkaképtelenné vált. A bíró döntése szerint a gyógyszercég elmulasztotta kötelezettségét, hogy felhívja a figyelmet a szer potenciális szív- és érrendszeri következményeire, kereskedelmi képviselői pedig annak biztonságosságát hangsúlyozták.

A Merck eddig már mintegy 50 ezer, az Egyesült Államokban lefolytatott jogi eljárásban összesen 4,85 milliárd dollár kártérítés kifizetésében egyezett meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik