Gazdaság

Mi is az a thm?

Mit is jelent pontosan a teljes hiteldíjmutató?

A teljes hiteldíjmutató (thm) egy olyan egységes metódus alapján számolt mutatószám, amely gyakorlatilag egyetlen, éves százalékban megadott adatban tünteti fel egy hitel árát.

Ha 8,5 százalék egy devizahitel thm-e, akkor a kezdeti paraméterek alapján a forintban folyósított hitelösszeg évente 8,5 százalékba kerül nekünk, olyan ez, mintha mindig adósságunk után 8,5 százalékot kellene fizetnünk. Ezt a számot a bankok minden esetben jól látható módon feltüntetik a prospektusaikon, és az értékesítő kollégák minden esetben kötelesek elmondani. Még akkor is, ha a kölcsön jellegéből adódóan a thm néha irreálisan magas számot mutat.

A weben elérhető egy thm-kvíz, ahol egészen meglepő példák vannak arra nézve, hogy rövid futamidejű kölcsön mellett milyen magas thm-ek jönnek ki. E kvíz példája alapján, ha valaki kölcsönkér egy hétre tíz forintot és egy hét múlva tíz százalékkal többet, azaz tizenegy forintot ad vissza, akkor 14 779 százalékos thm-mel kapott kölcsön. Ezzel érvelnek egyébként a gyorskölcsönt folyósítók a thm-plafonnal szemben.

(Éppenséggel nem lenne meglepő, ha a kvíz mögött valamilyen közvetett módon gyorskölcsönt folyósító cég állna. A honlap létrehozói mindenesetre ügyeltek arra, hogy ne legyen könnyen fölfedhető a kilétük: a honlapon nem szerepel az üzemeltető neve, s .com kiterjesztés alatt regisztrálták a honlapot, a whois pedig nem kényeztet el adatokkal – a szerk. )

az üzemeltető: Arcus Interactive

Frissítve 2009. 12. 18. Olvasónk segített nekünk, egy adatsorral, s mi is találtunk egy hasonló linket.

Az adatok között az ARCUS INTERACTIVE GROUP Kommunikációs és Tanácsadó Zrt. tűnik elő. A honlapján feltüntetett referenciák között megtalálható a Provident is.

A thm-ek éves, vagy többéves hitelek esetében azonban valóban jó összehasonlítást jelentenek, de mindenképpen érdemes pontosan megismernünk egy-egy hitel teljes feltételrendszerét. Korántsem biztos például, hogy a magasabb thm-hez, magasabb havi törlesztőrészlet párosul, mert olykor az egyik hitelnek olyan kezdeti díjai vannak, amelyek megemelik a thm-et, de utána a havi törlesztés már nem annyira magas.

Végül fontos tudni, hogy lehetnek olyan elemek, amelyeket nem vagy csak részben tartalmaz a thm. Devizahiteleknél elsősorban a devizaátváltás jelent további terhet, a bankok sokszor más árfolyamot használnak a hitelek folyósításakor (devizavételi árfolyam) és mást a hitelek törlesztésekor (devizaeladási árfolyam).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik