Gazdaság

Bizonytalan kereskedés várható a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 70,48 pontos emelkedéssel, 16 403,86 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékéhez képest 0,43 százalékkal erősödött.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője kiemelte: az elmúlt napok emelkedése és csökkenése után teljesen bizonytalan, hogy milyen irányba fog elmozdulni a BUX a hét utolsó kereskedési napján. Az elemző szerint a csütörtöki záró értékhez közeli nyitás várható a BÉT-en, míg a nap végére ehhez hasonlóan, kevés elmozdulással zárhat a börze. Úgy vélte, a BUX az elkövetkező napokban akár 16 ezer pontig is csökkenhet, azonban a növekedési trend egyértelmű, így hosszú távon az index emelkedésére lehet számítani.

Illés László, a QUAESTOR Zrt. elemzője szerint a befektetői bizonytalanság ellenére negatív nyitás várható a BÉT-en és a főbb nyugat-európai börzéken is. A nap folyamán nem várható semmilyen fontosabb makroadat, azonban délután Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke egy meghallgatáson vesz részt, amelyet várhatóan a részvénypiacok is figyelnek majd. Az elemző szerint a vezető részvények a délelőtt folyamán egészen a támaszszintekig gyengülhetnek, azonban ezt követően az esés korrekciója várható. Illés László rámutatott: a legnagyobb mozgástér az OTP piacán van, ezért egy negatív befektetői hangulat esetén várhatóan a bankpapír esik a legnagyobb mértékben, azonban ezt a piac már várja az elmúlt napok növekedése után, így nem fog meglepetést okozni.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 261,25 pontos, 1,57 százalékos csökkenéssel, 16 333,38 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 27,2 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik