Gazdaság

Simor: tőkepótlásra lehet szüksége a bankoknak

Simor szerint az IMF hiteléből kaphatnának pótlólagos tőkét a magyar bankok, ha az szükséges.

A magyar bankrendszer tavalyi, közel 400 milliárd forintos profitja megfeleződhet, legrosszabb esetben el is tűnhet az idén – jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara csütörtöki budapesti rendezvényén.

A magyar bankok rossz hiteleinek állománya a korábbi egy százalékról három százalékra nőhet, ennek nyomán következhet be a bankok nyereségének csökkenése – jelezte a jegybank elnöke.

Simor András elmondta: jelenleg a magyar bankok tőkemegfelelési mutatója 8-14 százalék közötti, az átlag 10 százalék fölött van, ami megfelelő, hiszen a követelmény 8 százalék. Ugyanakkor az MNB által készített stresszteszt azt mutatja, hogy ha a magyar GDP 10 százalékkal visszaesik az idén, akkor a magyar bankrendszernek egy milliárd euró tőkepótlásra van szüksége – tette hozzá.

“Ennek megvan a fedezete, mivel az IMF-től felvett hitelből a magyar kormány félretett 2,5 milliárd eurót, így ez az összeg rendelkezésre áll, ha a magyar bankok feltőkésítettsége ezt szükségessé teszi” – fogalmazott Simor András.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik