Gazdaság

Csökkennek a jövedelemadók a világban

A legfelsőbb személyi jövedelemadó kulcsok a világban 2003-2008 között átlagosan 2,5 százalékkal 28,8 százalékra csökkentek, mivel a kormányok igyekeznek megtalálni az egyensúlyt bevételszükségleteik és a munkaerő fokozottabb globális mobilitásának hatása között - áll a KPMG kedden kiadott nemzetközi tanulmányában.

Az Európai Unió több országában, de különösen Közép- és Kelet-Európában trendnek tekinthető az egyének adóinak csökkentése, talán az egyetlen kivétel Magyarország – állapítja meg a KPMG.

A felmérésben szereplő 87 országból 33-ban csökkentették az adókulcsokat az elmúlt hat év során, és 2008-ban csak hét országban volt nagyobb a legmagasabb adókulcs a 2003-as szinthez képest.

A legfelső személyi jövedelemadó kulcsok világviszonylatban a 2003-as átlagos 31,3 százalékos szintről 28,8 százalékra estek vissza 2008-ban. Ugyanakkor még mindig az EU adófizetőit sújtják a legmagasabb adók, átlagosan 36,4 százalékos mértékben, őket követik az ázsiai és csendes-óceáni térség adózói átlagosan 34,6 százalékkal, majd a latin-amerikaiak 26,9 százalékkal. (Magyarországon 18, 36 illetve 40 százalékos adókulcs van érvényben, az átlagos szja adóterhelés alig 20 százalékos.)

Európában a legmagasabb adót Dánia polgárai fizetik, ahol az elmúlt hat évben a legfelső adókulcs 59 százalék volt. A másodikként “befutó” Svédországban az adókulcs tavaly csökkent 57 százalékról 55 százalékra, a hollandok pedig 52 százalékot fizettek a teljes időszak során.

A legalacsonyabb személyi jövedelemadó kulcsok az EU-ban Bulgáriában találhatók, ahol a korábbi 24 százalék helyett nemrég vezették be a 10 százalékos átalányszintet. Az ázsiai és csendes-óceáni térségben Hong Kongban fizetik a legalacsonyabb adókat (16 százalék), míg Latin-Amerikán belül Paraguayban (10 százalék).

A nyugat-európai gazdaságok közül Franciaországban hajtották végre a legjelentősebb adócsökkentést: a 2003-as 48,1 százalékról 2007-ben 40 százalékra mérsékelték a kulcsokat. Németországban 48,5 százalékról 45 százalékra csökkentették az adó mértékét, miután 2005-ben és 2006-ban rövid időre 42 százalékos határt szabtak ki.

A KPMG elemzése szerint az EU-ban Bulgária mellett Észtország 2008-ban 21 százalékos átalánykulcsot vezetette be, Szlovákia 19 százalékos átalányadót, Románia 40 százalékról 16 százalékos átalánykulcsra csökkentette az adókulcsait, és a Cseh Köztársaság idén 15 százalékos átalányadót vezetett be.

Mike Glover, a KPMG adóosztályának vezetője szerint Közép- és Kelet-Európában mindenféleképpen trendnek tekinthető az egyének adóinak csökkentése, talán az egyetlen figyelemre méltó kivétel Magyarország. “Emellett azonban az alkalmazott adókulcs csak részben árulkodó, mivel figyelembe kell venni azokat a küszöböket is, amelyeknél a magasabb adókulcsok kezdődnek.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik