Gazdaság

Nem zárható ki egy európai bankmentő csomag

Christine Lagarde francia gazdasági miniszter szerdán megerősítette: egy európai garanciaalap terve jelenleg nincs napirenden, de véglegesen nem zárható ki annak lehetősége.

A pénzügyi piac országonként más-más sajátosságokkal rendelkezik Európában, és túl szétdarabolt, semhogy „olyan formát találhassunk, amely matematikailag mindenkinek megfelel” – hangoztatta Lagarde az RTL kereskedelmi rádiónak nyilatkozva.

Arra a kérdésre, hogy teljesen kizárható-e egy európai Paulson-terv (vagyis a bankok egyes rossz követeléseinek állami felvásárlása, adókönnyítéssel együtt), a francia miniszter megjegyezte: „ezen a téren soha nem mondható, hogy soha. Nem tiltható meg, hogy új megoldásokat helyezzünk kilátásba”. Hozzátette: soha nem tapasztalt helyzet alakult ki a pénzügyi intézményekben.

A miniszter azt is elmondta, hogy végzetes hibának tartja, hogy Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter veszni hagyta a Lehman Brothers befektetési bankot, mert annak csődje indította el a mostani dominóeffektust. Három hete Lagarde még úgy vélte, hogy az amerikai költségvetés nem menthet meg mindenkit, aki nehéz helyzetbe került.

A francia gazdasági miniszter szerint most a legfontosabb a pénzügyi intézetek közti bizalom helyreállítása azért, hogy „a vezeték újra működjön”. Fontossági sorrendben először a számlatulajdonosokat védjük meg, aztán az adófizetőket, utána a részvényeseket, és végül a bankvezetőket. Az utóbbi két csoportnak meg kell fizetnie a rossz gazdálkodás árát – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik