Gazdaság

Állatkínzás az utakon

„Tévutakon” címmel megdöbbentő felvételeket mutattak be állatvédők: gazdasági állatok szállítása közben sérült marhákat daruval emelnek, targoncával lökdösnek, kimerült állatokat ütlegelnek – az uniós állatszállítási szabályokon kellene változtatni.

Az EU nem védi kellőképpen az élő állatokat szállítás közben sem állatvédelmi, sem állat-egészségügyi szempontból – közölte a Fauna Egyesület. Bár a frissen publikált Állategészségügyi Stratégia 2007–2013 kötelezettséget vállal az állatok egészségének védelmére, mégis figyelmen kívül hagy több súlyos hiányosságot.

Vezető európai állatvédő szervezetek – Eurogroup for Animals, Animal’s Angels és Compassion in World Farming (CIWF) – arra szólítják fel az Európai Bizottságot és a tagországokat, hogy az EU-n belül korlátozzák az élőállat-szállítmányok számát és a szállítás idejét, valamint következetesen tartassák be a létező előírásokat.






A húst szállítsák, ne az állatot

„Évente több mint 6 millió gazdasági állatot szállítanak élve hatalmas távolságokra szerte Európában. A kamionok zsúfolásig tömöttek, ezért az állatok gyakran szenvednek a hőségtől, a szomjúságtól és a kimerültségtől a hosszú út alatt – fogalmazott Peter Stevenson, a CIWF politikai tanácsadója.

Több tagállam nem szerez érvényt azoknak a jogszabályoknak, melyek az élő állatok szállítás közbeni védelmét hivatottak ellátni. A kegyetlen kereskedelemnek legegyszerűbben úgy lehetne véget vetni, hogy az állatokat a tenyésztési helyhez legközelebb eső vágóhídon kellene levágni, és a húst szállítani nagy távolságokra.

A hatóságok szemet hunynak?

A három szervezet saját kutatására, valamint hatósági jegyzőkönyvekre és jelentésekre támaszkodott. „Tévutakon” címmel megdöbbentő felvételeket mutattak be, melyeken – a jogszabályokkal ellenkező módon – sérült állatokat daruval emelnek, targoncával lökdösnek illetve kimerült állatokat ütlegelnek.

Lesley Moffat, az Animal’s Angels felderítője szerint különösen nyugtalanító, hogy a beteg és sérült állatok egészségével és jóllétével egyedül a civilszervezetek törődnek, titokban filmfelvételeket készítenek, miközben a hatósági állatorvosok és a vágóhídon dolgozók becsukják a szemüket. Ez társítva az EU gyenge és gyakran nem hatékony szankcióival azt eredményezi, hogy a szállított állatok elképzelhetetlen mértékű kínzásnak és kegyetlenségnek vannak kitéve Európában.

Az állatvédők továbbá kritizálják a gyenge Állategészségügyi Stratégiát, mely az élőállat-szállítás területén nem fogalmaz meg világos célkitűzéseket annak ellenére, hogy a bizottság szakértői jelentése az érintett területet kulcsfontosságúnak minősítette a betegségek terjedésének megelőzése szempontjából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik