Gazdaság

Parkolási gondok

admin
admin

2007. 05. 17. 08:00

Csak gratulálni tudok a ráfizető parkolással foglalkozó cikkhez (Egyirányú behajtás - Figyelő, 2007/17. szám), amely az érintettek „szófukarsága” és a nyilvánosság elől rejtegetett szerződések, a titokzatoskodás ellenére igen jól rávilágít a hazai - elsősorban budapesti - közterületi parkolással kapcsolatos állapotokra.

Még akkor is, ha kisebbfajta „számháború” alakult ki arról, mennyi pénz marad az önkormányzatoknál, és mennyi megy a magáncégekhez. Szomorú valóság, hogy eddig mindhiába a témával foglalkozó számtalan újságcikk, tévé- és rádióműsor, valahogy mindig minden változatlanul megy tovább, és mint a cikk is sejteni engedi, könnyen lehet, hogy a helyzet még 2009 után is változatlan lesz. Az ugyan jó hír, hogy a Figyelő hatására egyes politikusok legalább megszólaltak, de borítékolható, hogy az esetlegesen felállítandó parlamenti vizsgálóbizottság sem tud majd érdemi változásokat elérni. Hiszen ahogy a cikkből is kiderül, a politikusok közül nem egy maga is anyagilag érdekelt a helyzet fenntartásában.

Az, hogy közterületek használatáért befolyó összegek – akár csak közvetetten is – pártállástól függetlenül magánvagyonokat gazdagítanak, és adott esetben akár a Seychelle-szigeteken kötnek ki, különösebben nem okoz meglepetést. Ha igaz, megdöbbentő viszont a Figyelő értesülése, miszerint a kerületek „kártérítést” fizetnek a parkolós cégeknek, ha valami miatt le van zárva a parkolózónában lévő közterület. E társaságok tehát még akkor is gazdagodnak a „közből”, amikor a parkolóőröknek nem kell ellenőrizniük az autókat az adott területen, és helyette más utcákban szórhatják még aktívabban a „mikuláscsomagokat”.

Az átlag autóst emellett még az is foglalkoztatja, hogy ha nem akarja a mobilfizetéssel foglalkozó cégek profitját növelni, akkor miért kell a parkolási díjat aprópénzben összekotorásznia, és miért nem fizethet papírpénzzel is, amikor ezt amúgy a világ számtalan pontján – sőt egyes budapesti magántulajdonú parkolóházakban, áruházi parkolókban is – megteheti. Vagy miként fordulhat elő az, hogy a közterületen való parkolásról csak utólag kaphatunk áfás számlát a cégautóval való alkalmi parkolás esetén, és azt is csak akkor, ha az automatától kapott nyugtával elzarándokolunk a közterületi parkolós cégekhez? És még sorolhatnánk tovább a kérdéseket, például az ombudsman által feszegetett ügyeket, amikor autósokat egyetlen parkolásért egymás után többször is megbírságolnak.
SZALAY DÁNIEL
újságíró, a Parkolás.lap.hu szerkesztője

• Felsőoktatási reform
Továbbra is számos hozzászólás érkezik a magyar felsőoktatás szerkezeti válságáról és annak megoldásáról szóló, Bokros Lajos és hét egyetem gazdasági tanácsa által összeállított vitaanyaghoz (Minőségi oktatást és kutatást eredményező reform körvonalai a hazai felsőoktatásban – Figyelő, 2007/17. szám). Íme, néhány ezek közül:

„Senki nem gondolta végig annak idején, szükség lesz-e ennyi felsőfokú tanintézetre. Az egyetemalapítási lázban égők miatt az emberek azt hitték, hogy mindenki diplomát szerezhet, a tudásából meg majd fényesen megél. Az iskolák persze kapva-kaptak az ilyen-olyan kétéves előkészítőkön, asszisztensi képzéseken.” Panka, Oroszlány

„A vitaanyagban az a leginkább vérlázító, hogy az oktatáshoz, képzéshez való deklarált emberi jogot egy szűk elit számára sajátítaná ki. Ez visszalépés a jelenlegi rendszerhez képest, amelyben az elitképzésnek és a tömegképzésnek is megvan a létjogosultsága.”
Elégedetlen, Budapest

„Nemcsak az egyetemekkel van baj, a legnagyobb gond az általános iskolai képzés színvonaltalansága: a nyolcadik osztályt elhagyók nagy százaléka nem tud rendesen olvasni és helyesen írni. Mivel ezzel a középiskolákban már nem igazán foglalkoznak – hiszen ezt alapfokon kellene megtanulni -, ez a helyzet konzerválódhat. És ilyen gyerekek mennek aztán egyetemre. Sokkal inkább támogatnám a szakmunkásképzést, mert nagyon kell a jó szakember.”
asszo, Szolnok
• Hibaigazítás
Több olvasónk is jelezte, s persze a megjelenés után mi is észrevettük, hogy technikai okokból sajnos befejezetlenül maradt a magyar yuppie-król szóló összeállításunk záró cikke (24 óra a napos oldalon – Figyelő, 2007/19. szám). A szöveg helyesen: „Főleg a buddhista tanokkal szimpatizál, a yuppie-k fő kritikusai szerint azért, mert az nem igényel lemondást.” A hibáért elnézést kérünk. A szerk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.