Gazdaság

Mélyben a reálbérek

Az idei év első három hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 7,1 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 0,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset - 8,5 százalékos infláció mellett - 7,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb tájékoztatója szerint a legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban 2007 január-márciusban átlagosan 2 millió 772 ezer volt.

Egy hónappal ezelőtt a hivatal arról adott tájékoztatást, hogy az év első két hónapjában a bruttó átlagkereset 6,5, a nettó átlagkereset 0,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a január-februári reálkereset – a fogyasztóiár-index 8,3 százalékos erősödésével – 7,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legalább 5 dolgozós vállalkozásoknál és költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban 2007 január-februárban átlagosan 2 millió 773 ezer volt.

A hivatal egy évvel ezelőtti közlése szerint a nemzetgazdaságban 2006 január-márciusban a bruttó átlagkereset 7,3 százalékkal, a nettó 8,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – a fogyasztóiár-index 2,5 százalékos erősödésével – 5,7 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A legalább 5 dolgozós vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban átlagosan 2 millió 762 ezer volt 2006 január-márciusban, 0,4 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik