Gazdaság

Egyes Mol-kutaknál már lehet gyógyszereket kapni

Megkezdte a vény nélkül kapható gyógyszerek forgalmazását szerdán a Mol négy fővárosi és egy veszprémi benzinkútjánál. Az árusításhoz egy-egy kútnál 60-100 ezer forint fejlesztésre volt szükség, ami lényegében egy zárható doboz elhelyezését jelenti.


Árkartellgyanú

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) korábban a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) eljárást kezdeményezett, mert a Magyar Gyógyszerész Kamarát (MGYOK) árkartallel gyanúsítja. Feltételezésük szerint az MGYOK a törvénnyel ellentétes módon befolyásolja a gyártókat abban, hogy a vény nélkül kapható gyógyszerek gyógyszertáron kívüli forgalmazását ne engedjék. Az MGYOK elnöke szerint nem jogszabályellenes, ha a gyógyszerész a patikán kívül is forgalmazott terméket nem ajánlja. Horváth Tamás szerint álláspontjuk védhető a versenyhivatal előtt is. A GVH 2-3 héten belül dönthet az eljárás megindításáról.

Geszti László, a Mol ügyvezető igazgatója szerdán elmondta: a forgalmazással a Mol alkalmazkodik az üzleti körülmények változásához, s a cél az, hogy vevőit a lehetőségek alapján teljes körű kiszolgálásban részesítse. A választékot az igényekhez igazítják.


A Mol a fővárosban a Hűvösvölgyi, a Prielle Kornélia és a Dózsa György úton, valamint az Árpád fejedelem útján lévő kútjánál forgalmazza szerdától a vény nélkül kapható szereket (többek között vitaminokat, cseppeket, láz- és fájdalomcsillapítókat, megfázás elleni szereket, gyulladásgátlókat).


Az országban mintegy 360 Mol-kút van, s a további töltőállomások gyógyszerforgalmazásba való bevonásáról a cég a tapasztalatok alapján dönt. A társaság elsősorban a nagyobb településen lévő, illetve a nagyobb forgalmú kutakat részesíti előnyben.


Nem konkurálnak gyógyszertárakkal


Az ügyvezető elmondása szerint semmilyen módon nem kívánnak a gyógyszertárakkal konkurálni, csupán a vevőket akarják jobban szolgálni. A Mol a törvényi elírásokat betartva forgalmazza a gyógyszereket, s csak az eladó által nyitható, átlátszó szekrényből történik a kiszolgálás.


Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz (ÁNTSZ) eddig 40 árusítással kapcsolatos kérelem érkezett – tudta meg lapunk, cégneveket azonban nem közöltek. Az MTI információi szerint keddig egyet, a Mol kérelmét bírálták el, pozitívan.


Akik még tervezik


A nagyobb kereskedelmi cégek közül az Auchan tervezi a vény nélküli készítmények árusítását, a Tesco és a Spar viszont még kivár. Hardy Mihály, a Tesco szóvivője lapunknak úgy vélekedett, hogy egyelőre még sok a bizonytalanság, ami alapján még nem lehet eldönteni, hogy mennyire érné meg a cégnek e készítmények értékesítése. Az Auchan részéről Gillemot Katalin, az üzletlánc vezérigazgatóságának munkatársa lapunknak elmondta, hogy az üzletlánc tervezi ugyan ezen termékek forgalmazását, de még nem nyújtott be ilyen kérelmet az ÁNTSZ-hez.


Az MTI szerint a Drogerie Markt (dm) már korábban bejelentette, hogy 2007 februárjától a vény nélkül árusítható gyógyszerek többségét forgalmazni akarja hálózatában.


A benzinkutak közül az Agip jelezte először, hogy árusítani szeretné ezeket a készítményeket. A cég korábbi közleményében ez év elejére tette a készítmények forgalmazásának elindítását.


Egy korábbi közlés szerint mintegy 300 készítményt lehet januártól patikán kívül is árusítani. A készítmények szabadárasak, illetve a forgalombahozatali engedély tulajdonosa egy maximumárat határozhat meg, ez alatt azonban árverseny alakulhat ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik