Gazdaság

Ecostat: a cégek fele romló esélyekkel számol

2006 novemberében a kis- és középvállalatok (kkv) a nemzetgazdaság várható helyzetét kedvezőnek ítélték. Körükben a jövő évi költségvetés tervezetének elfogadottsága kielégítőnek mondható, az optimista várakozások aránya 5 százalékról 24 százalékra emelkedett, az ország gazdasági kilátásait rosszabbodónak ítélő cégek aránya majdnem 20 százalékponttal csökkent.

Romló esélyek

Saját helyzetük és kilátásaik megítélésében ellentétes folyamatok érzékelhetők, ugyanis a kkv-k 48 százaléka romló esélyekkel számol a következő félévre. Tevékenysége bővítését a cégek több mint egynegyede tervezi, ennek mértéke változó.

A kis- és középvállalatok rövid távú fejlődési esélyeit negatívan érinti a belső felhasználás és fogyasztás visszafogása. A lakossági kereslet visszaesése, az adó és áremelések bevezetése illetve az elnyerhető támogatások reálértékének csökkenése a vállalakozások széles körének gazdálkodását érzékenyen fogja érinteni.

Lassan javuló bizalom

Rövid távon a kis- és középvállalati szektor a nemzetgazdaság helyzetét kedvezőbbnek értékeli, mint július óta bármikor. A válaszok megoszlásának elmozdulásból arra lehet következtetni, hogy a gazdálkodó szervezetek körében fokozatosan javul a bizalom. Novemberben emelkedett azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek teljesítményük rövid távú bővülésével számolnak. A fejlődésben bizakodó cégek aránya októberhez viszonyítva tíz százalékponttal emelkedett, elérte a 27 százalékot.

A következő egy évben a kkv-szektor 24 százaléka számol a működését veszélyeztető verseny erősödésével. Új tőkeerős versenytárs megjelenését a cégek 34 százaléka valószínűsíti. A beszállítói lehetőségek megítélése optimistább, a legutóbbi 22 százalékkal szemben a cégek 29 százaléka bízik a nagyvállalatokkal való együttműködésben.

A hazai értékesítési lehetőségek előrejelzése kiegyensúlyozottan változott, a javulásban bízók aránya 15 százalékra, a rosszabbodástól tartó cégek részesedése 39 százalékra emelkedett. A külpiaci értékesítés megítélése szerint bővülő piaci lehetőségek adódhatnak a cégek 13 százaléka számára, és mindössze 3 százalék azok aránya, akik meglévő vevőkörük elvesztésétől tartanak.

Egyensúlyjavítás vagy megszorítás?

A szektor jövő évi pénzügyi helyzetének javítására a költségvetési hiány konszolidálására irányuló törekvések miatt nincs lehetőség. Az új konvergencia programhoz kötődő egyensúlyjavító intézkedéseket a vállalkozói kör megszorításként éli meg. Jövedelmezőségük csökkenése és hiteltartozásaik magas szintje a hazai vállalkozások tőkeellátottságát széles körben, elsősorban a kisvállalkozások körében gyengíti.

A konjunktúra felmérések alapján a cégek beruházási aktivitása a gazdálkodásukban valószínűsíthető nehézségek ellenére magasabb szintű a vártnál. Az Új Magyarország fejlesztési tervben kiemelt helyen szerepel a kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása, ami a cégcsoport innovációs tevékenységét hivatott javítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik