Gazdaság

A logisztika, a média és a kis ipari cégek vonzzák Szlovákiába a befektetőket

admin
admin

2006. 11. 27. 13:31

A Szlovákiában befektető cégeknek szükségük van tárolóegységekre termelésük zavartalanságának biztosítására, de a következőkben azt várják, hogy ezek a cégek később kiszervezik logisztikai tevékenységeiket az erre szakosodott vállalatokba, és már csak fő tevékenységükre összpontosítanak majd.

Tavaly 20,12 milliárd korona (627 millió dollár) közvetlen külföldi befektetésre került sor Szlovákiában, ami 39,1 százalékkal kevesebb az előző évinél – közölte korábban a szlovák statisztikai hivatal és a szlovák jegybank. Az 1989 óta Szlovákiában végrehajtott közvetlen külföldi befektetés összesen 417 milliárd koronát tett ki 2005 végéig. Ebből 66,6 milliárd korona irányult a bankszektorba és 350,4 milliárd korona más ágazatokba. Az elmúlt közel másfél évtizedben a legnagyobb befektető Hollandia volt 91,3 milliárd koronával.

Az idei évre a szakértők már kevesebb külföldi közvetlen működőtőke-befektetést várnak a közép- és kelet-európai térségben, mivel Románián kívül a régióban nagyobb privatizáció már nem történik. A befektetések túlnyomó része (26 milliárd euró) tavaly a térség nyolc, újonnan uniós taggá vált országára jutott, ami 20 százalékos növekedést jelent 2004-hez képest. Észtország, Litvánia, Szlovákia, Csehország és Magyarország jutott a nyolcak közül a legnagyobb összegekhez, Lettország, Lengyelország, Szlovénia kisebb vonzerőt gyakorolt a bécsi Nemzetközi Összehasonlító Tanulmányok Intézete (WIIW) kimutatása szerint.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

BUDAPEST, HUNGARY - JULY 24: Katinka Hosszu reacts during the Women's 200IM final on day eleven of the FINA World Championships at the Duna Arena on July 24, 2017 in Budapest, Hungary. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.